Încă un procuror anticorupție ar putea fi cercetat penal. Ce i se incriminează

Julieta Savițchi
22/05/2020

Procurorul anticorupție Mihai Ivanov și doi ofițeri din cadrul CNA ar putea fi cercetați penal pentru constrângere la recunoașterea infracțiunii. Părțile care se consideră vătămate sunt foștii procurori din sectorul Ciocana al capitalei, Roman Clim și Eugen Tifoi, învinuiți într-un dosar de estorcare a mitei în sumă de 200 de mii de euro de la doi oameni de afaceri. Procurorul Ivanov presupune că acest caz ar fi orchestrat de adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, care ar dori astfel să-i absolve de pedeapsă pe foștii săi subalterni.      

Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) au descins vineri în birourile procurorului Ivanov și ale ofițerilor suspectați, de unde au fost ridicate calculatoarele. Mihai Ivanov se află în concediu de boală și nu a asistat la percheziție.

Surse din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că lui Mihai Ivanov și celor doi ofițeri li se impută că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lui Clim și Tifoi ca să recunoască vina.

Solicitat de reporterii portalului anticorupție.md, procurorul Ivanov ne-a declarat că cunoaște despre un astfel de dosar, însă nu are un statut procesual. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca, nu am de să mă tem”, ne-a declarat Ivanov.

Omul legii a mai opinat că dosarul respectiv ar putea fi comandat de Ruslan Popov pentru a-i absolvi de pedeapsă pe foștii săi subalterni și în acest mod de a respinge suspiciunile de corupție în privința sa. „Am gestionat acest dosar până în decembrie 2019, iar când la Procuratura Anticorupție a fost efectuat așa zisul control la indicația lui Alexandr Stoianoglo, acest dosar a fost luat și nu mai știu nimic de soarta lui”, a precizat Ivanov.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat  că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

Dosarul în privința lui Clim și Tifoi, în care mai figurează încă trei polițiști, a fost intentat în 2017. Cei cinci ar fi pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi,  de evaziune fiscală. După ce a fost transmisă o parte din bani, cei trei oameni de afaceri au fost eliberați şi li s-a returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei. Ulterior, procurorii le-ar fi cerut celor trei businessmani să recunoască infracțiunea de fals în acte publice.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență.

Julieta Savițchi
22/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii