Igor Dodon revine pe banca acuzaților. Dosarul „Energocom”, din nou pe agenda Judecătoriei Chișinău

Anticoruptie.md
01/10/2022
Sursa: CIJM

Igor Dodon este așteptat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, săptămâna viitoare. Deși dosarul denumit generic ,,Energocom”, în care este ex-președintele Republicii Moldova este învinuit de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost trimis în judecată la începutul lunii septembrie, nicio ședință nu a avut loc deocamdată. Despre tranzacțiile dubioase de pe piața energetică, Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a scris încă în anul 2008.

În data de 6 octombrie curent este planificată prima ședință în procesul penal penal pe numele ex-președintelui Igor Dodon,  care va fi examinat de completul compus din Angela Catană, care este preşedinte, și judecătorii Alexandru Negru şi Petru Păun.

Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Învinuirea formulată se referă la acțiunile lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului.

„Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului”, precizează acuzatorii.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de aproape 12 milioane de dolari SUA, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În cadrul urmăriri penale au fost obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice nominalizat supra, încheiat în detrimentul intereselor statului, și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre SA „Energocom” în calitate de Executor și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de Client”, accentuează procurorii.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Igor Dodon a respins acuzaţiile de implicare în dosarul Energocom. Fostul preşedinte se află în arest la domiciliu, fiind învinuit într-un alt dosar intentat pe patru capete de acuzare, inclusiv pentru îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

 

Anticoruptie.md
01/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii