FURTUL MILIARDULUI//Fostul angajat al Băncii Naționale, Ruslan Grate, sub presiunea... martorilor

Viorica Mija
01/05/2023
Colaj CIJM

Achitat în luna ianuarie curent în dosarul „Laundromat”,  fostul șef-adjunct de Direcție în cadrul Băncii Naționale a Moldovei și ex-administrator special la Unibank, Ruslan Grate, rămâne cu statutul de învinuit în dosarul „Frauda bancară”. Audierea martorilor va continua marți, 2 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Deși fostul funcționar este învinuit că ar fi închis ochii la un transfer dubios pe conturile unei firme afiliate lui Ilan Șor, acesta este apărat de unul dintre avocații liderului partidului Șor, condamnat recent de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani  închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. 

Chiar de la prima ședință de judecată, care a avut loc în data 18 ianuarie 2021, apărătorul lui Ruslan Grate a cerut recuzarea judecătorilor Ana Cucerescu și Petru Păun, solicitare care a fost acceptată.  Audierea martorilor în dosar a început  de facto la 26 septembrie 2022, la aproape doi ani de la ședința preliminară. Până la moment, în cele  24 de ședințe programate, au fost audiați 8 martori ai acuzării, dar și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Ultimul martor a fost audiat pe 10 martie, astfel că, după o pauză de aproape 2 luni, va fi reluată audierea mărturiilor.

Grate este apărat de avocatul Aureliu Colenco, care reprezintă în instanță și interesele lui Ilan Șor, inclus și în lista persoanelor suspectate ca fiind asociate persoanelor supuse sancțiunilor internaţionale.

Avocatul Aureliu Colenco a declarat pentru Anticoruptie.md că clientul său pledează nevinovat şi nu are conexiuni cu deputatul fugar.

Ruslan Grate a fost reținut pe 22 iunie 2021. Acesta este învinuit că, în 2015, ar fi închis ochii la eliberarea a 78 milioane lei de la UNIBANK către entitatea Fortex Opportunities LP, ce ar fi fost afiliată grupului Ilan Șor.  Acuzatorii declară că administratorul ar fi comis fapta în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul „Kroll I”, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015. 

Deoarece Grate deținea funcția de șef adjunct de Direcție în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor în cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în calitate de administrator special al Unibank era obligat  să informeze Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat despre tranzacția dubioasă. El însă, conform acuzatorilor, a ignorat cerințele impuse și „intenționat a tăinuit faptul că mijloacele bănești de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii, cât și din „frauda bancară” de la Banca de Economii”. 

Viorica Mija
01/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii