Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a scăpat de un dosar penal

Julieta Savițchi
25/06/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită. O ordonanță în acest sens a fost semnată de către Stela Barbă, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale.

Motivul scoaterii lui Morari de sub urmărire penală constă în faptul că procurorii nu au reușit să acumuleze probele pentru a-l învinui pe fosul procuror. „Potrivit prevederilor art.63 din Codul de Procedură Penală, organul de urmărire penală nu este în drept să mențină în calitate de bănuit persoana în privința căreia a fost dată o ordonanță de recunoaștere în această calitate mai mult de trei luni, iar cu acordul procurorului general sau al adjuncților săi, mai mult de șase luni”, se arată în ordonanță.

Procurorul a mai invocat că în perioada februarie-martie, organul de urmărire penală a expediat comisii rogatorii în șase țări, au fost dispuse expertize judiciare în domeniul energeticii și contabilității, tehnico-criminalistice, pentru acumularea probatoriului, însă acestea nu au fost executate, iar termenul de șase luni de aflare a lui Viorel Morari în calitate de bănuit, care a expirat la 19 iunie.

În prezent, în dosarul respectiv mai rămân sub urmărire penală cumnatul și mama lui Viorel Morari, cărora le-a fost stabilit statutul de bănuiți mai tâziu. Anterior, a avut statut de bănuit și Oleg Morari, fratele fostului șef de la Procuratura Anticorupție. Acesta a fost scos de sub urmărire penală în aprilie, din cauza lipsei probelor.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, i-a adus acuzații publice lui Viorel Morari și apropiaților săi, de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit lui Stoianoglo, Viorel Morari și mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a declarat un profit de peste 6,5 milioane de lei. Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.

Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom-Grup a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.

În prezent, Viorel Morari are statut de învinuit în dosarul penal intentat de procurori pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Dosarul se află în examinare la Judecătoria Chișinău.

Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele penale pe numele său ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din stăinătate.

Julieta Savițchi
25/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii