Fostul șef al IGP, bănuit de contrabandă cu arme de foc, a fost lăsat să plece acasă

Julieta Savițchi
06/11/2019

Ion Bodrug, fostul șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP), suspectat de contrabandă cu arme de foc și corupere pasivă, a fost eliberat, deși inițial procurorii anunțaseră că acesta urmează să fie reținut pentru 72 de ore după ce va fi audiat. Bodrug a fost reținut miercuri la ora 08.55, la Aeroportul Internațional Chișinău și escortat în sediul central al Procuraturii Capitalei.

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Ion Bodrug a fost reținut pe teritoriul SUA pentru încălcarea regimul de ședere, iar autoritățile americane au decis să satisfacă solicitarea Chișinăului privind extrădarea fostului șef de la IGP. Ion Bodrug a fost transportat cu avionul până în Istanbul, apoi s-a făcut o escală la București, după care a fost adus la Chișinău.

Cazul se află în gestiunea procurorului Victor Plugaru. Anterior, pe numele lui Bodrug a fost emis mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, însă instanța de judecată urmează să se pronunțe asupra aplicării acestuia.

Amintim că Ion Bodrug este bănuit de contrabandă cu arme de foc și de corupere pasivă. Colonelul ar fi perfectat pe numele a șase cetățeni ai Ucrainei acte false privind decorarea lor cu arme, oferindu-le concomitent și dreptul de a le trece peste frontieră. Pentru aceasta Bodrug ar fi fost mituit cu 25 de mii de lei.

Ion Bodrug a absolvit Academia de Poliție în 1998, fiind angajat în calitate de inspector al poliției judiciare în sectorul Ciocana al Capitalei. În decembrie 2012, la vârsta de 36 de ani, a fost numit viceministru de Interne. În martie 2013, a fost numit șef al IGP, funcție care a deținut-o până în martie 2015, când în biroul său de serviciu au descins cu percheziții procurorii Anticorupție.

Ion Bodrug a fost dat în căutare internațională prin intermediul Interpol în noiembrie 2017.

Julieta Savițchi
06/11/2019

Comentarii