Fostul director al Agenției Proprietății Publice și reparatorul Președinției și Parlamentului după protestele din 2009, Vladimir Baldovici, a fost prins cu conflict de interese în cazul unui teren din centrul Chișinăului

Ilie Gulca
20/01/2022
Vladimir Baldovici. Foto: gov.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat un conflict de interese pe numele fostului director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Vladimir Baldovici, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în Guvernul Greceanîi. El a semnat un aviz la un teren deținut de un SRL aflat în proprietatea sa și a soției sale. Firmele controlate de Baldovici au obținut mai multe contracte grase pentru reparația clădirilor Parlamentului și Președinției devastate în timpul protestelor din aprilie 2009.    

În 2018, Cancelaria de Stat a transmis APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, situat în centrul capitalei, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova.

În calitate de director general al APP, Baldovici a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că la semnarea avizului fostul director al APP a avut interese personale deoarece hotărârea cu pricina viza în mod indirect un SRL unde împreună cu soția sa calitatea de asociați.

Vladimir Baldovici, fostul ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în Guvernul condus de fosta comunistă Zinaida Greceanîi, a fost numit pe 16 mai 2018, în funcția de director al Agenției Proprietății Publice.

Demnitarul a fost vizat în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice.

El s-a aflat de mai multe ori în situație de conflict de interese, iar companiile pe care le administra, deschis sau din umbră, ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice sau obțineau contracte grase în condiții de netransparență.    

De exemplu, compania Consfirmgrup SRLcare până în 2009 i-a aparținut lui Vladimri Baldovici, a obținut mai multe contracte grase pentru reparația clădirilor Parlamentului și a Președinției, devastate în timpul protestelor din aprilie 2009. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că pentru lucrările de reparație s-ar fi cheltuit enorm de mulți bani, inclusiv pentru procurarea și instalarea unui sistem de vot electornic în Parlament, care nu funcționa. Legislativul a refuzat să ofere detalii despre contractele încheiate cu Consfirmgrup. Fostul ministru a cedat pachetul cu doar câteva zile înainte de desfăşurarea licitaţiei pentru lucrările de reparare a clădirilor Președinției și Parlamentului.

Ilie Gulca
20/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii