Fostă directoare a unei rezervații și trei primari, sub lupa ANI: Și-au semnat sporuri la salarii și au angajat rudele

Irina Odobescu
18/10/2021
Foto simbol

Ex-directoarea Rezervaței Naturale Prutul de Jos și primarii a trei localităţi din raioanele Strășeni, Soroca și Leova au admis conflicte de interese în raport cu proptia persoană şi rudele apropiate. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constare în urma controalelor inițiate în baza petițiilor.

Viorica Paladi, ex-directoarea Rezervaței Naturale Prutul de Jos, a semnat acte prin care a primit salariul pentru șefia secției și cea de membru a Consiliului de Administrație în cadrul Rezervației. A semnat în raport cu propria persoană un spor salarial de 100% pentru o funcție și o mărire de 50% pentru cealaltă.

Primarii localităților Micăuți din raionul Strășeni, Vasile Dolghii, a emis mai multe acte administrative în privința fratelui său, care deține funcția de director interimar al Casei de cultură din localitate. Dolghii nu a anunțat Autoritatea de Integritate despre conflict. Fiindu-i solicitat punctul de vedere primarul a declarat că acest control „este o răfuială politică organizată de adversarii săi și că acțiunile sale nu se încadrează deloc prevederilor invocate de lege”.

Ghenadie Pereteatcu, primarul localității Băxani din raionul Soroca s-a aflat în două situații de conflict de interese în raport cu soția și fiica sa. Pereteatcu și-a angajat soția la biblioteca din sat, iar mai apoi și fiica. În cadrul controlului, primarul a invocat faptul că nu au existat alți doritori de a ocupa această funcție.

Alexandra Topal, primarul de Băiuș, Leova, a semant în raport cu cumnata sa actele ce vizau stabilirea sporurilor pentru performanță sau acordarea premiului anual.

Dacă actele vor rămâne definitive, subiecții riscă să rămână fără funcțiile deținute și să nu mai poată accede într-o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie incluși și în Registrul Interdicțiilor.

 

Irina Odobescu
18/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii