Fiul unui fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate riscă șase ani de închisoare

Anticoruptie.md
18/10/2017
zdg.md

Dosarul penal pe numele fiului lui Iurie Richicinschi, fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și ex-consilier al lui Marian Lupu, a fost transmis în judecată. Tânărul Cristian Richicinschi, ofițer CNA, este acuzat de abuz de putere și folosire, în interes personal, a 50.000 de euro și a unor obiecte din aur în valoare de 160.000 de lei, care erau anexate ca probe la dosarele pe care le avea în lucru.

Ofițerul CNA a fost reținut în vara acestui an pentru 72 de ore după ce, dintr-un dosar pe care-l gestiona, au dispărut mai multe probe. Ulterior, în cadrul cauzei penale inițiate de procurorii Anticorupție, a fost stabilit că Richicinschi a gestionat fraudulos mai multe corpuri delicte (sume de bani şi obiecte din aur), din dosarele pe care le instrumenta.

În cadrul urmăririi penale, procurorii Anticorupţie, cu autorizarea judecătorului de instrucţie, au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 120.000 de lei. De asemenea, învinuitul a asigurat restituirea integrală a prejudiciul în valoare de 1.218.129 de lei.

Potrivit procurorilor, Richicinschi își recunoaște vina şi a solicitat examinarea cauzei conform unei proceduri speciale, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală.

În prezent, fostul ofițer CNA se află în arest la domiciliu. Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, el riscă o pedeapsă de până la șase ani de închisoare. Norma penală mai prevede şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Cristian Richicinschi a fost angajat la CNA în decembrie 2016. Anterior, tânărul a activat în calitate de ofițer de urmărire penală a Direcției regionale Vest a Departamentului Poliției de Frontieră.

Iurie Richicinschi a activat până în decembrie 2016 în calitate de director adjunct al Serviciului Protecție și Pază de Stat.

Anticoruptie.md
18/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii