„Fără Platon și Plahotniuc”. Raportul Comisiei de anchetă privind atacurile raider, fără principalii figuranți

Anticoruptie.md
04/03/2021

Comisia de anchetă pentru investigarea atacurilor raider asupra unor bănci și companii de asigurări din perioada 2010–2012 și-a prezentat, joi, raportul în plenul Parlamentului. Comisia cu pricina, prezidată de socialistul Adrian Lebedinschi, nu a introdus în document numele principalilor figuranți, Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc, deoarece parlamentarii nu ar avea dreptul să învinuiască pe nimeni.  

Deputații au constatat că există în prezent companii care se află în situație similară doar că parlamentarii nu au putut să examineze reclamațiile cetățenilor din cauza că nu au avut împuternicirile necesare din partea legislativului.

De partea cealaltă, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a întrebat membrii comisiei de ce în raport lipsesc nume sonore, precum Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. „Toți știu că atacul raider de la BEM a fost făcut de Plahotniuc după ce a cedat acțiunile lui Platon. Atacul de la MAIB și ASITO l-a făcut Platon. De ce ați omis nume sonore din acest raport?”, a întrebat deputatul.

„Nu avem noi dreptul să învinuim. Ulterior, acest raport va evolua într-o hotărâre de Parlament. Noi am stabilit doar circumstanțele în care au avut loc atacurile raider, premisele, consecințele și deja ce se poate face ca să nu se mai repete”, a spus Lebedinschi.

Vicepreședintele Platformei DA, Slusari, a mai întrebat dacă Platon a fost audiat de către comisie.

„Nu a fost audiat, dar eu personal am avut discuții separate. I-am propus să vină la comisie, dar așa și nu s-a prezentat”, a răspuns Lebedinschi.

Comisia de anchetă pentru investigarea atacurilor raider asupra unor bănci și companii de asigurări din perioada 2010–2012 a fost instituită de Parlament în iulie 2020.

Anticoruptie.md
04/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii