Factura regimului// Ce prejudicii a încasat fostul șef IGP, Iurie Podarilov, pentru închisoarea ilegală

Viorica Mija
29/11/2023
Sursa: CIJM

Judecătoria Chișinău a publicat hotărârea motivată în litigiul fostului șef al Inspectoratullui General de Poliție, Iurie Podarilov, cu statul. Astfel, instanța de fond a constatat încălcarea a cel puțin șase libertăți fundamentale, printre care și deținerea în condiții inumane, și a dispus încasarea în beneficiul lui Podarilov a 800 de mii de lei în calitate de prejudicii morale, dar și aproape 500 de mii - materiale. Magistrații au pronunțat dispozitivul hotărârii încă în luna iunie, însă suma prejudiciilor nu a fost făcută publică. Nu a fost admisă partea în care Podarilov solicită să i se prezinte scuze publice. Podarilov a descris, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, în iulie 2019, modul în care a fost instrumentată cauza penală în baza căreia a fost condamnat și ținut în arest timp de un an și o lună. Fostul polițist a fost achitat în anul 2021 și a lucrat alături de ex-ministra de Interne, Ana Revenco, dar a plecat din funcție din proprie inițiativă.

În solicitara aderesată Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Podarilov a cerut constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte, după ce a fost achitat într-un dosar fabricat. Mai exact, Podarilov și-a revendicat toate drepturile care i-ar fi fost încălcate de la reținerea sa, în data de 24 februarie 2017, și până la achitarea definitivă.

Iurie Podarilov a fost reţinut la 24 februarie 2017, în baza unui denunț, şi a fost deţinut timp de 13 luni în Penitenciarul nr. 13. În 2018, Podarilov a fost condamnat la patru ani cu executare. În 2019, Podarilov a fost eliberat din arest în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare. La 17 iunie 2021, Curtea Supremă de Justiţie a pronunțat sentinţa de achitare definitivă a lui Podarilov.

Iurie Podarilov a fost demis din proprie inițiativă, în februarie 2022, din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, locul său fiind luat de Viorel Cernăuțeanu, care a trecut la IGP din calitatea de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. S-a întâmplat la aproximativ un an de la numirea sa în funcție de către ministra din acea perioadă a Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Viorica Mija
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii