Examinarea dosarului Viorel Morari continuă. Cererea de abţinere a judecătorului raportor, respinsă

Julieta Saviţchi
22/10/2021
Ana Cucerescu

Cererea magistratei Ana Cucerescu, judecător raportor în dosarul în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu şi imixtiune în justiţie, prin care l-ar fi prejudiciat pe Veaceslav Platon, a fost respinsă de către un alt complet de judecată.

Pentru respingerea cererii de abţinere a Anei Cucerescu au votat doi dintre dintre cei trei membri ai completului. Magistrata Valentina Garabagiu, preşedinta completului, a avut o opinie separată.

În timpul şedinţei, a avut un schimb de replici între Morari şi Garabagiu. Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a comunicat că Valentina Garabagiu este soţia ex-judecătorului Gari Bivol, cercetat penal în dosarul Laundromatului. Magistrata l-a apostrofat pe Morari să nu invoce relaţiile ei de familie şi, chiar dacă este fost procuror, nu se află pe poziţia de a face astfel de declaraţii.

Cererea de abţinere a magistratei Cucerescu a fost susţinută de Ion Creţu, avocatul lui Veaceslav Platon. Acesta a confirmat argumentele Anei Cucerescu că au fost examinate cereri în lipsa ei. Drept replică, Sergiu Moraru, avocatul lui Viorel Morari, a adus exemple când au fost examinate cereri în lipsa altor magistraţi din complet, cu participarea Anei Cucerescu.

Magistrata Cucerescu şi-a argumemtat cererea de abţinere că pe parcursul procesului în dosarul intentat lui Viorel Morari au loc ședințe de judecată la care ea nu este invitată, iar în cadrul acestora se solicită recuzarea ei.

Ana Cucerescu mai susţine că şedințele de judecată sunt stabilite fără a se ţine cont de agenda sa, iar magistratele Vasilisa Muntean şi Irina Păduraru îi cer să se conformeze agendei lor. Mai mult, cele două colege din completul de judecată ar fi acuzat-o de depăşirea atribuţiilor pentru că ar fi comunicat la telefon cu acuzatorul.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. Ana Cucerescu a avut o opinie separată, optând pentru menţinerea arestului preventiv pentru Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să re-pornească, în 2019, dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.

Singura parte vătămată în acest dosar este Veaceslav Platon. Acesta solicită de la Morari prejudicii materiale de 300.000.000 de dolari.

Julieta Saviţchi
22/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii