Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, trimis în judecată împreună cu soacra. Bunuri de zeci de milioane de lei i-au fost sechestrate

Anticoruptie.md
30/09/2022
Sursa: CIJM

Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Acesta este acuzat de îmbogățire ilicită, iar soacra sa - de complicitate. Îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. Dosarul penal împotriva fostului șef al SIS a fost pornit în baza unei anchete jurnalistice, realizată de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, în care s-a arătat că demnitarul nu a declarat în timpul în care deținea funcția publică un imobil de lux în care locuia, dar și alte proprietăți.  

„Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.  De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei.  Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Conform probatoriului administrat, ulterior pornirii urmării penale, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

În 2021, Anticoruptie.md a scris despre luxul în care trăiește fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Deşi locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi.

Anticoruptie.md
30/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii