După ancheta CIJM, au fost retrase licențele firmelor implicate în contrabanda cu țigări prin Transnistria

Ilie Gulca
22/12/2020
COLAJ FOTO: CIJM

Agenția Servicii Publice a anulat licențele firmelor Almavis și Tabimport, apropiate holdingului Sheriff din Transnistria. Despre acest lucru a anunțat deputatul Chiril Moțpan pe pagina sa de Facebook. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit, în detalii, felul în care funcționa schema de contrabandă la nivel internațional, combinație tolerată de către autoritățile constituționale de la Chișinău.

Almavis și Tabimport au fost cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Cele două firme au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco.

Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, cele două firme – Almavis și Tabimport – au adus în regiunea transnistreană 145 de tiruri de țigări. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari.

Odată aduse în Transnistria, fără a fi declarate, o parte infimă din țigări se păstra pentru consumul local, iar cea mai mare parte era introdusă, prin contrabandă, în Moldova, Ucraina, România, Polonia și alte state ale UE.

Documentele obținute de CIJM arată că serviciile de brokeraj pentru Tabimport au fost prestate de Broctrimex SRL, firmă fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM de la Rezina, Valentin Rotari.

De fapt, Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei ample scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”.

Ilie Gulca
22/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii