Dosarul Viorel Morari ar putea fi reluat de la început. Lui Platon nu-i convin magistraţii

Julieta Saviţchi
27/04/2021

Judecătoria Chişinău a întrerupt pentru o perioadă nedeterminată şedinţele de judecată în dosarul de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Curtea Supremă de Justiţiţe urmează să se expună asupra strămutării dosarului la o altă instanţă, la solicitarea părţii vătămate, Veaceslav Platon, şi a avocatului său, Ion Creţu. Dacă solicitarea va fi acceptată, atunci examinarea dosarului va fi luată de la capăt.

Semnatarii cererii au argumentat necesitatea strămutării dosarului prin faptul că judecătorii din oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău ar fi părtinitori faţă de Viorel Morari pentru că acesta a fost şef la Procuratura Anticorupţie. Anterior, Platon şi avocatul său au înaintat mai multe cereri de recuzare a magistraţilor din completul de judecată, în special atunci când erau refuzate cererile de amânare a şedinţelor. De fiecare dată, cererile de recuzare erau respinse.

Punctul critic pare-se că a fost atins la şedinţa de audiere a primului martor în dosar, care a dat declaraţii în favoarea lui Viorel Morari. Platon a solicitat amânarea şedinţei de judecată pe motiv că avocatul său nu poate să se prezinte pe motiv de boală, însă instanţa i-a respins demersul. Ulterior, Platon a invocat că în lipsa apărătorului nu a putut formula întrebări către martor şi a solicitat din nou recuzarea întregului complet de judecată, solicitarea fiind respinsă.

Pe de altă parte, Viorel Morari consideră că Veaceslav Platon urmăreşte scopul de tergiversa procesul. „Platon are nevoie de acest dosar în care eu sunt inculpat pentru a obţine revizuirea dosarului în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. O potenţială sentinţă de achitare în privinţa mea i-ar putea da toate planurile peste cap. Dar nu există nicio logică aici. Mă cunosc cu cel puţin 50 la sută din judecători, la mulţi din ei le-am predat la Institutul Naţional al Justiţiei. Dacă solicitarea de strămutare va fi acceptată, atunci se va renunţa la toată munca depusă în acest dosar pe parcursul a mai bine de un an şi se va relua examinarea de la capăt”, a declarat Morari.

Amintim că Viorel Morari a fost reţinut în ianuarie 2020, fiind învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi pentru că a fost condamnat la ani grei de închisoare.

Veaceslav Platon a solicitat în instanţă de la Viorel Morari prejudicii materiale de 300.000.000 de dolari şi morale, de 1.000.000 de lei.

 

Julieta Saviţchi
27/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii