Dosarul Morari 2: Fratele fostului șef al PA, scos de sub urmărire penală pentru îmbogățire ilicită

Julieta Savițchi
30/03/2020

Directorul și co-proprietarul SRL Irarom-Grup, Oleg Morari, fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită. În dosar mai rămân cu statut de bănuiți Viorel Morari și mama sa, Eugenia, iar cu statut de învinuit, contabilul întreprinderii, Viorel Grăjdian.

Decizia a fost luată de către procurorul pe caz, Carolina Vidrașcu, la 16 martie. Antreprenorului i-a fost comunicată noutatea la data de 27 martie.„Fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție a fost scos de sub urmărire penală, doar că nu din lipsa faptului infracțiunii sau pentru că faptele acestuia nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani, ci pentru că a expirat termenul prevăzut de lege pentru meținerea acestuia în calitate de bănuit. Acest lucru nu împiedică ca la acumularea de probe suficientente procurorii să-i înainteze învinuirea”, a precizat Maria Vieru, purtătoare de cuvânt al Procuraturii Generale.

Dosarul respectiv a fost intentat în februarie 2020. Potrivit dezvăluirilor făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing, subalternii acestuia au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au înființat și administrat SRL Irarom-Grup, fondată în 2013, ar fi investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei. Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a declarat un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.

În intervalul 2012–2019, părinții lui Viorel Morari au procurat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179.000 de euro. În același timp, mama fostului șef de la Procuratura Anticorupție a devenit proprietară a 25 de terenuri cu destinație diferită, cu suprafața totală de 18 hectare, a două case de locuit cu mai multe construcții accesorii cu suprafața totală de 192 de metri pătrați, evaluate la 28.000 de euro. Și fratele lui Viorel Morari a intrat în posesia a 87 de terenuri agricole și pentru construcții cu suprafața totală de 45 de hectare, precum și în proprietatea unei case de 93 de metri pătrați, în valoare totală de 50.000 de euro.

Ulterior, Oleg Morari a declarat pentru portalul Anticorupție.md că și-a construit legal afacerea, a obținut banii investiți, lucrând peste hotare, și din împrumuturi de la persoane particulare. Oleg Morari a prezentat mai multe documente care confirmă cele declarate, precizând că fratele său nu are nicio legătură la afacerea sa. Solicitat de reporterii Anticorupție.md, Viorel Morari a declarat că în acest dosar s-a creat o situație de râs și de plâns, ajungând ca singurul învinuit pe dosar să fie contabilul. 

Julieta Savițchi
30/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii