Dosarul Metalferos // Nouă învinuiți au fost eliberați sub control judiciar, iar șapte, plasați în arest la domiciliu

Anticoruptie.md
05/08/2020

Magistrații de la Judecătoria Ciocana au respins toate cele 16 demersuri ale procurorilor de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest în privința persoanelor reținut în dosarul Metalferos. Judecătorii au decis ca nouă învinuiți, printre care și cei patru polițiști INI, să fie eliberați provizoriu sub control judiciar, iar ceilalți șapte – să fie cercetați în arest la domiciliu pentru o lună.

„Necesitatea cercetării învinuiților în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum și faptul că anterior, o parte din ei, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală”, a notat Procuratura Generală.  

Acuzatorii anunță că vor contesta încheierile judecătorești și vor insista pe emiterea mandatelor de arestare. De asemenea, procurorii vor înainta Ministerului Afacerilor Interne un demers cu privire la suspendarea din funcție a polițiștilor vizați în anchetă.

Amintim că luni, Procuratura Generală, de comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au descins la Inspectoratul Național de Investigații al IGP, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii - lichefiați. Au fost reținute 16 persoane. Acuzatorii le-au înaintat învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Amintim că la 27 ianuarie curent, președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să includă în lista de privatizări întreprinderea de stat Metalferos. Inițiativa președintelui a fost criticată de către reprezentanții opoziției. Schemele de corupție de la Întreprinderea de Stat Metalferos și interesele președintelui Dodon au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice: „Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală”. Jurnaliștii scriau că principalul exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova este una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului.

„Chiar dacă are rulaje anuale de circa un miliard de lei, iar de-a lungul anilor au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani la companie, dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține 78% din acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. Iar companiile-fantomă despre care se spune că ar fi fost implicate în „afacerile murdare” de la Metalferos dispar de îndată ce ajung în vizorul opiniei publice, fiind înlocuite cu altele. La fel se întâmplă și cu administratorii societății pe acțiuni. În ultimii ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană este nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon”, se arată în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Anticoruptie.md
05/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii