Dosarul Metalferos // 16 persoane reținute au fost puse sub învinuire

Anticoruptie.md
05/08/2020

Șaisprezece persoane reținute acum două zile, în dosarul privind fraudarea SA Metalferos, au fost puse oficial sub învinuire, anunță miercuri Procuratura Generală. Acuzatorii le-au înaintat învinuirea pentru escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Fiind audiați de oamenii legii, învinuiții, printre care și patru polițiști, nu și-au recunoscut vina. Procurorii au solicitat în judecată mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele tuturor persoanelor învinuite, urmând ca magistrații să se pronunțe pe parcursul zilei de miercuri.

Amintim că luni, Procuratura Generală, de comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au descins la Inspectoratul Național de Investigații al IGP, precum și la sediile firmelor-căpușe, și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii - lichefiați.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Amintim că la 27 ianuarie curent, președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să includă în lista de privatizări întreprinderea de stat Metalferos. Inițiativa președintelui a fost criticată de către reprezentanții opoziției. Schemele de corupție de la Întreprinderea de Stat Metalferos și interesele președintelui Dodon au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice: „Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală”. Jurnaliștii scriau că principalul exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova este una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului.

„Chiar dacă are rulaje anuale de circa un miliard de lei, iar de-a lungul anilor au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani la companie, dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține 78% din acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. Iar companiile-fantomă despre care se spune că ar fi fost implicate în „afacerile murdare” de la Metalferos dispar de îndată ce ajung în vizorul opiniei publice, fiind înlocuite cu altele. La fel se întâmplă și cu administratorii societății pe acțiuni. În ultimii ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană este nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon”, se arată în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Anticoruptie.md
05/08/2020

Comentarii