Dosarul lui Șor rămâne la Curtea de Apel Cahul. Cererea avocatului „cu vin și ciocolată” a fost respinsă

Ilie Gulca
06/05/2021

Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 5 mai, cererea înaintată de Nicolae Bojenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor, privind mutarea cauzei penale în cazul fostului primar de Orhei de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de apel. Magistrații Iurie Diaconu, Ion Guzun și Liliana Catan au calificat demersul lui Bojenco drept „neîntemeiat”.

Avocatul Nicolae Bojenco a acuzat completul de judecată de la instanța de apel din Cahul că fixează ședințele într-un „grafic ermetic, care generează imposibilitatea apărării de a se pregăti, limitând accesul la materialele cauzei”.

Apărătorul lui Ilan Șor a mai menționat că magistrații ar emite soluții contradictorii. Mai exact, Bojenco a acuzat judecătorii de faptul examinează cauza penală în lipsa materialelor din dosar și ar avea o atitudine care favorizează partea acuzării, în plus, deciziile ar fi luate în mod unilateral de către președintele completului de judecată.

Aceasta este a șasea cerere de strămutare a judecării cauzei penale a lui Ilan Șor la o altă instanță. Toate au fost respinse prin încheieri irevocabile.

„Motivele expuse în susținerea cererii de strămutare privind pretinsa imparțialitate a judecătorilor Curții de Apel Cahul […] nu constituie temei de strămutare, deoarece circumstanțele noi indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei. Astfel sunt criticate acțiunile judecătorilor pentru modul în care derulează procesul de judecare a cauzei penale, fiind invocate aceleași caracteristici de pretinsă imparțialitate a judecătorilor”, se menționează în decizia Curții Supreme de Justiție.

„Este un drept al justițiabililor de a supune criticii modul în care decurge procesul de judecată a cauzei şi procesul de examinare a cererii de recuzare. Acesta însă, în lipsa temeiurilor legale, în circumstanțele stabilite la caz, inclusiv sub riscul apariției unei practici defectuoase, nu impune strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.”

Nicolae Bojenco s-a întâlnit, pe 30 aprilie, cu unul dintre magistrații Curții de Apel Cahul, Tudor Berdilă, care examinează dosarul lui Șor. Cei doi au fost surprinși în apropierea unei spălătorii auto din Cahul, în momentul în care Bojenco i-a oferit lui Berdila o pungă neagră cu logo-ul Klasika Asigurări.

Avocatul a recunoscut că s-a văzut cu magistratul și a precizat că în punga oferită era o sticlă cu vin și o ciocolată pe care i le-ar fi oferit cu ocazia zilei de naștere.

Dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă în martie anul curent. El este de asemenea raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează cauza penală după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. La începutul lui 2018, dosarul lui Ilan Șor a fost remis pentru examinare magistraților Curții de Apel Cahul. Timp de trei ani, ședințele sunt amânate din diverse motive.

După cedarea guvernării de către PDM, Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare și anunțarea lui Șor în urmărire generală, demers acceptat de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Ilie Gulca
06/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii