Dosarul interceptărilor a fost trimis în instanța de judecată. Învinuirile aduse celor cinci suspecți

Ilie Gulca
22/10/2021
Foto-simbol

Procuratura Anticorupție a transmis pe 15 octombrie în instanța de judecată dosarul penal denumit generic „filarea și interceptarea ilegală a reprezentanților opoziției, activiștilor civici și jurnaliștilor”.

În dosar sunt acuzați cinci foști angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, inclusiv fostul șef al acestei direcții, Valeriu Cojocaru.

Cele cinci persoane sunt învinuite de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.177 alin.(1) din Codul penal – Încălcarea inviolabilității vieții personale – și art. 178 alin.(2) din Codul penal – Violarea dreptului la secretul corespondenței).

Procurorii anticorupție au anunțat că investigațiile continuă într-o cauză penală disjunsă cu privire și la alte persoane suspectate că ar fi acționat în complicitate cu ex-polițiștii deferiți justiției.

Pa 2 septembrie 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus pornirea a trei cauze penale în privința interceptărilor ilegale admise în dosarele penale instrumentate în 2017–2019 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Interceptările au vizat mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi alte persoane publice, suspectați de „organizarea şi conducerea unor acțiuni de dezordine în masă”. Cazul a fost scos la iveală de o investigație jurnalistică.

Reporterii Centrului de Investigații jurnalistice au dezvăluit cum patru judecători care au autorizat interceptările telefoanelor liderilor din opoziţie şi a activiştilor incomozi au scăpat de dosare penale datorită inactivităţii procurorilor.

Este vorba despre Elena Costiuc, Sergiu Bularu şi Ştefan Corcea, la moment judecători de instrucţie în Judecătoria Chişinău, şi Svetlana Tizu, suspendată din funcţia în urma unui dosar de corupţie.

Ilie Gulca
22/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii