Dosarele activistului Anatol Mătăsaru: Guvernul de la Chișinău riscă să fie sancționat din nou de CtEDO

Anticoruptie.md
28/05/2020

Activistul Anatol Mătăsaru ar putea fi despăgubit de Guvern pentru că a fost reținut preventiv peste termenul de 72 de ore, prevăzut de Constituție, în urma unui protest în fața Procuratirii Anticorupție. CtEDO a comunicat Guvernului de la Chișinău plângerea depusă de Mătăsaru.

Într-un comunicat de presă semnat de Vadim Vieru, avocat al Asociație Promo-LEX, se arată că reclamantul s-a plâns la CtEDO că reținerea sa a fost arbitrară și contrară articolului 5 § 1 din Convenție. De asemenea, el se plânge că i-a fost încălcat dreptul său la libertatea de exprimare, astfel cum este garantat de articolul 10 din Convenție. „Curtea a formulat întrebări Guvernului cu privire la existența sau inexistența acestor violări”, a precizat apărătorul.

În comunicat se precizează că este vorba de un protest solitar din 2016 de la intrarea în sediul Procuraturii Anticorupție în legătură cu presupuse fapte de corupție care nu erau investigate de instituția vizată. Mătăsaru a instalat un clozet și s-a prefăcut că o folosește dând jos pantalonii și stând pe ea.

Protestatarul a fost reținut a doua zi dimineață și plasat în arest preventiv pentru 72 de ore, fiind învinuit penal de huliganism. La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, în lipsa unui mandat de arestare emis de instanța de judecată. Avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciul de urgență 902, iar un echipaj de poliție care a intervenit la fața locului l-a eliberat pe reclamant.

Reclamantul a depus o plângere penală împotriva polițiștilor în legătură cu reținerea sa ilegală. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar decizia a fost menținută de instanțele de judecată.

La 20 martie 2018, Judecătoria Chișinău a încetat procesul penal privind acuzarea lui Anatol Mătăsaru de huliganism pe motiv că fapta comisă de acesta se încadrează în normele Codului Contravențional. În același timp, a fost încetat și procesul contravențional din motivul expirării termenului de prescripție pentru tragerea la răspundere contravențională.

Amintim că Anatol Mătăsaru a obținut de trei ori câștig de cauză în instanța europeană. Ultima decizie CtEDO în privința lui Mătăsaru a fost pronunțată la începutul anului trecut. Activistul a contestat sentința de condamnare la doi ani cu suspendare pentru un protest din fața Procuraturii Generale. „Aplicarea unei condamnări penale a fost în mod evident disproporționată față de intenția de proteja reputația celor vizați de protest. Nu a existat nici o justificare pentru condamnarea la închisoare, chiar dacă cu suspendare, o asemenea sentință a avut repercusiuni grave nu doar pentru Mătăsaru, ci poate avea un efect descurajator asupra altor cetățeni care vor să se exprime liber”, a constatat Curtea Europeană.

După ce a fost pronunțată decizia respectivă, avocații lui Mătăsaru au solicitat în instanța națională revizuirea dosarului penal, iar Curtea Supremă de Justiție a respins cererea ca inadmisibilă.

Anticoruptie.md
28/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii