DOC//Avocați de elită, din bani publici. Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a cerut sute de mii de lei pentru a-și achita apărătorii

Viorica Mija
08/12/2022

Ex-guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, acuzat de complicitate la escrocherie comisă de către organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc și de spălarea banilor în proporții deosebit de mari, a vrut să-și plătească avocații din banii publici. Acesta a contestat în instanță refuzul BNM de a-i  acoperi cheltuielile pentru avocați, în sumă de aproape 250 de mii de lei. Curtea Supremă de Justiție a pus punct acestui litigiu, constatând că demersul lui Drăguțanu nu este întemeiat.

La data de 11 august 2020 Dorin Drăguțanu a depus cerere de chemare în judecată împotriva Băncii Naționale a Moldovei, solicitând anularea hotărârii Comitetului executiv nr.178 din 30 iulie 2020 și obligarea emiterii unui act administrativ, prin care să fie acceptată cererea reclamantului și obligată Banca Națională a Moldovei să achite cheltuielile de asistență juridică, în sumă de 249301, 57 de lei.

Prin hotărârea din 07 iunie 2021 a Judecătoriei Chişinău, sediu Râșcani, s-a respins ca neîntemeiată acțiunea de contencios administrativ inițiată de Dorin Drăguțanu împotriva Băncii Naționale a Moldovei, iar ulterior Curtea de Apel a menținut decizia.

În data de 7 decembrie, Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Dorin Drăguțanu.

În data de 4 iulie, Procuratura Anticorupţie a trimis în judecată dosarele fostului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, şi al ex-viceguvernatorului, Ion Sturzu, învinuiţi de complicitate la escrocherie comisă de către organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc și de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Pe parcursul  anului 2014, guvernatorul BNM, ar fi contribuit la înlăturarea obstacolelor și arfi acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC ”Unibank” SA, BC ”Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Aceste fapte ar fi permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 lei.

Viorica Mija
08/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii