DOC// Reacţia colonelului Hlopeţchi la un articol CIJM: solicitări de sute de mii de lei şi campanie de denigrare a jurnaliştilor

Julieta Saviţchi
11/08/2022
Hlopeţchi, tatăl şi fiul Foto: CIJM

Şeful Inspectoratului de Poliţie al sectorului Centru, municipiul Chişinău, Igor Hlopeţchi, cere de la un pensionar, vizat într-un articol realizat de Anticoruptie.md, să îi achite, în termen de 5 zile, 150.000 de lei, drept prejudiciu moral, pentru că a făcut declaraţii precum că poliţistul i-ar fi dator cu bani. După publicarea articolului, în care și alte persoane s-au plâns că polițistul ar fi împrumutat de la ei bani și, pentru a nu-i întoarce, ar face presiuni asupra lor, inclusiv prin fabricarea unor dosare, Igor Hlopeţchi a lansat pe rețelele sociale o campanie de denigrare împotiva jurnaliştilor și a persoanelor care au făcut declarații jurnaliștilor. 

Igor Hlopeţchi i-a expediat lui Calinici o cerere prealabilă în care îl acuză că a răspândit „informaţii false şi denigratoare” în faţa „pseudojurnaliştilor”, care îi afectează onoarea şi reputaţia profesională.

Totodată, colonelul i-a solicitat pensionarului să publice o dezminţire.

 

Afară de asta, Igor Hlopeţchi a invocat în cererea prealabilă că Iaroslav Calinici că are o reputaţie dubioasă şi l-a învinuit de moartea fiilor săi, în vârstă de 19 şi 17 ani, decedaţi cu mulţi ani în urmă într-un accident de maşină.

„Nu îi voi da niciun ban. De unde să îi iau? Eu am spus doar adevărul, pentru ce să-i plătesc? El îmi este mie dator. Voi discuta cu avocatul pentru a decide cum să procedăm în legătură cu calomniile pe care le-a răspândit Hlopeţchi despre mine”, ne-a declarat pensionarul în vârstă de 80 de ani.

O cerere prealabilă similară a primit de la Hlopeţchi şi primarul oraşului Cricova, Valentin Guţan, care ne-a povestit despre cum i-a împrumutat bani poliţistului şi a reuşit în cele din urmă să recupereze banii.

Am contactat alte două persoane, care au făcut declaraţii publice despre Igor Hlopeţchi, dar ele spun că nu au primit cereri prealabile de la Hlopeţchi.

Precizăm că, după publicarea articolului „Comisarul, rău de datorie”, fiul colonelului Hlopeţchi, avocatul Igor Hlopeţchi, a lansat pe reţelele sociale atacuri la adresa jurnaliștilor din cadrul Centrului de Investigații Jurnalsitice, cu informaţii denigratoare, care nu corespund realităţii.

În aceeaşi zi, pe reţeaua Facebook au apărut şi câteva conturi false pe numele jurnaliștilor, de pe care se comenta denigratoriu. 

Julieta Saviţchi
11/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii