DOC// Procurorii nu-l lasă în pace pe Gheorghe Petic. Fostul poliţist: „Dle Robu, opriţi-vă căţeii!”

Julieta Saviţchi
03/10/2022
Facebook

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiţie sentinţa de achitare pronunţată vara trecută de Curtea de Apel Cahul în privinţa fostului poliţist de frontieră din Ungheni, Gheorghe Petic, învinuit într-un dosar de huliganism în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

Recursul a fost semnat de procurorul din Cahul, Dumitru Calendari, care insistă ca Petic să fie recunoscut vinovat de perturbarea ordinei publice. Acuzatorul Calendari a învinuit instanţa de apel din Cahul că nu s-a pronunţat asupra tuturor motivelor invocate în cererea de apel a procurorilor şi „a admis o eroare gravă de fapt, care a afectat soluţia instanţei”.

Recursul procurorului din Cahul l-a indignat pe fostul poliţist de frontieră. „Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine? Domnule Procuror General Dumitru Robu! Liniștiți-vă cățeii, da, da, pe bune cățeii, pe mine nimic nu mă mai doare”, a scris Gheorghe Petic într-o postare pe Facebook.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Gheorghe Petic a declarat că în spatele acestui recurs s-ar afla fostul procuror PCCOCS, Dumitru Raileanu, supărat pentru că l-a denunţat pentru interceptarea convorbirilor telefonice în perioada lui Plahotniuc, care au fost folosite la fabricarea dosarului pentru viol. „Raileanu a şters putina, dar continuă să mă hărţuiască”, a declarat Petic.

Gheorghe Petic a fost achitat de Curtea de Apel Cahul pentru lipsa componenţei de infracţiune în acţiunile sale. Sentinţa de achitare a instanţei de fond a fost contestată de procurorul din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Dumitru Raileanu, cel care a gestionat dosarul intentat persoanelor ce au falsificat dosarul de viol pe numele lui Petic.

Procurorul Raileanu a solicitat în instanţă încetarea procesului penal pentru huliganism pe motiv că a intervenit termenul de prescripţie.

În martie 2019, la o săptâmână după ce Judecătoria Orhei l-a condamnat Gheorghe Petic la trei ani și șase luni cu executare pentru viol, Judecătoria Taraclia a pus pe rol un alt dosar în care Petic era învinuit de huliganism, pentru o presupusă faptă, comisă cu 16 ani în urmă.

Dosarul a fost pornit de Dumitru Raileanu în baza plângerii unui locuitor din orașul Taraclia, care afirma că a fost reținut de Petic în 2004 într-un bar din localitate. Potrivit petiționarului, Petic i-ar fi pus la tâmplă un pistol automat de model Kalașnikov, l-a amenințat cu moartea, apoi l-a scos afară și a tras câteva focuri în aer.

Fostul polițist a declarat că este vorba de reținerea unui contrabandist în 2003, iar poliția de frontieră nu avea în dotare arme Kalașnikov.

„Dosarul a fost intentat în baza unei plângeri, apoi au fost găsiți și niște martori falși. La fel au procedat și în dosarul cu violul. La noi în țară, oricine poate să scrie o plângere, se aranjează niște martori și dosarul este gata. Timp de 16 ani, pe acest contrabandist nu l-a deranjat nimic, iar acum când cineva are nevoie, iată că a scris plângere”, a declarat Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat o locuitoare a orașului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament.

La 20 marie 2019, Petic a fost condamnat cu executare. Totodată, instanța i-a aplicat fostului polițist o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu, deoarece ar fi pătruns forțat în locuința victimei. Petic a fost achitat toamna trecută, după ce procurorii şi-au retras acuzaţiile.

Gheorghe Petic a ajuns în atentia publică după ce a făcut publice mai multe detalii despre contrabanda de la granița moldo-română și scheme infracționale, care ar fi fost puse la cale de persoane cu funcții înalte din poliție. Fostul polițist a adus acuzații grave și liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar fi protejat contrabanda cu țigări.

Președintele organizației teritoriale Ungheni a PPDA s-a aflat timp de cinci luni în arest preventiv. În acest timp, el a candidat la alegerile parlamentare pe lista PPDA, însă nu a ajuns în posesia mandatului.

Avocații fostului polițist au solicitat în repetate rânduri ca clientul lor să fie eliberat sub control judiciar în perioada electorală, însă magistrații au respins demersurile.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Julieta Saviţchi
03/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii