DOC// Dosarul discreditării judecătorilor: Fostă șefă de la Moldinconbank, reținută pe Aeroportul Chișinău după aproape patru ani de căutări

Julieta Savițchi
16/10/2020

Fostă manageră în secția operațiuni bancare de la BC Moldinconbank, Marina Marohina, a fost reținută, joi, la Aeroportul Chișinău, după ce s-a ascuns timp de patru ani de organele de urmărire penală. Fostei funcționare i se incriminează faptul că ar fi fost implicată într-o acțiune premeditată de denigrare a judecătoarei de la Curtea Supremă de Justiție, Svetlana Novac, dar și în scheme de spălare de bani, care ar fi fost gestionate de Veaceslav Platon. Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că femeia ar fi rudă cu controversatul om de afaceri amintit.

Dosarul penal pe numele Marinei Marohina a fost pornit în aprilie 2013. Femeia a fost învinuită că a perfectat un card bancar fals pe numele judecătoarei Svetlana Novac, a transferat pe el 300.000 de euro din contul unei firme afiliate lui Platon, apoi a extras de pe card suma de 290.000 de dolari, perfectând facturi bancare că banii au fost ridicați de Svetlana Novac.

Magistrata a aflat despre tranzacție când a fost invitată la CNA pentru explicații și a fost informat și Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior, procurorii au constatat că este vorba de o înscenare. Marina Marohina mai este învinuită și de implicare în schemele de spălare de bani, care la fel ar fi fost gestionate de Platon.

Solicitat de reporterii portalului anticoruptie.md, Sergiu Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, ne-a declarat că Marohina a fost eliberată după ce i s-a înaintat învinuirea. „Noi am primit o solicitare de la Dna Marohina că vrea să se prezinte benevol la organul de urmărire penală. SA fost reținută la aeroport pentru că era dată în urmărire generală, a fost adusă la noi și i s-a înaintat învinuirea. A fost lăsată în libertate, deoarece nu era sens de a fi plasată în arest preventiv. Marohina a fost dată în urmărire pentru că nu se prezenta ca să-i fie înaintată învinuirea”, a precizat Gavajuc.

Pe de altă parte, Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, este de părerea că Marohina ar fi decis să revină în Republica Moldova după ce i s-a promis că nu i se va întâmpla nimic. „S-a folosit aceași schemă ca și în cazul fostului deputat Constantin Țuțu. Nu exclud că totul ar fi fost aranjat de însăși Veaceslav Platon”, a opinat Morari.

Amintim că în perioada anilor 2013-2015 au fost supuși acțiunilor de discreditare mai mulți magistrați din Colegiul Civil al Curții Supreme de Justiție. Lui Nicolae Clima i-a fost înscenat un accident rutier, că ar fi lovit cu mașina un pieton și a plecat lăsându-l să zacă în stradă. Totodată, în Chişinău au apărut mai multe panouri publicitare cu pozele magistraţilor Nicolae Clima şi Vera Macinschi, pe care era scris că sunt cei mai corupţi judecători din Moldova.

Procurorii au declarat atunci că scenariile au fost comandate de Platon pentru a-i determina să adopte decizii favorabile în dosarele civile în care avea interese.

Julieta Savițchi
16/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii