DIICOT a cerut transferul dosarului în care este vizat Vlad Plahotniuc în Republica Moldova

Anticoruptie.md
15/05/2018
Vladimir Plahotniuc. Foto: pdm.md

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a făcut o cerere către Procuratura Generală de la Chișinău de transferare a dosarului în care este vizat liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Politicianul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, şantaj şi spălare de bani.

„Deocamdată nu a fost mutat dosarul. Este o cerere pe rol de transfer de proceduri. Este una dintre zecile de cereri de transfer de proceduri anuale pe care le face DIICOT-ul.  Cert este că persoanele care au făcut reclamaţia, cele reclamate şi faptele săvârşite sunt toate în Republica Moldova. Dacă n-am face asta ar trebui să facem o comisie rogatorie, iar actele s-au efectuat, de asemenea, tot în Republica Moldova, deci nu ar fi mare diferenţă”, a declarat Daniel Horodniceanu, citat  de Libertatea.

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, a declarat că nu poate oferi mai multe informații. „În calitate de jurist pot doar să vă spun că este o procedură aplicabilă între state în baza unor acorduri bilaterale, de regulă. În asemenea cazuri se iau în considerație capacitățile organelor competente ale statelor de a investiga speța în baza jurisdicției față de persoane sau teritorială. Un lucru este cert, asemenea transferuri au loc de regulă între state care au încredere în competențele structurilor reciproce”, ne-a spus Vitalie Gamurari.

Portalul Anticoruptie.md a scris despre demararea urmăririi penale în noiembrie 2017. Aceasta a fost declanşată urmare a unei plângeri adresată la 3 august 2016 autorităţilor române de omul de afaceri Veaceslav Platon, arestat atunci la Kiev, Ucraina. Ordonanţa DIICOT din aprilie 2017 a fost făcută publică la Chişinău la 13 noiembrie 2017, de Jurnal TV.

Veaceslav Platon ar fi scris în plângere cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache și alte persoane din anturajul liderului PD, ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii.

„Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate. În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon - cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane - cetăţeni străini)”, potrivit documentului.

Detalii din ordonanţă AICI.

După publicarea ordonanţei, reprezentanţii PD au precizat că Vlad Plahotniuc s-a adresat cu o solicitare acum câteva luni către organele de drept din România ca să afle dacă este vizat sau cercetat în anchete penale, iar răspunsul pe care l-a primit a fost negativ.  Purtătorul de cuvânt a subliniat că Republica Moldova este în faţa „unui început prematur al campaniei electorale” în care se folosesc „pe post de actori electorali infractori aflaţi în puşcărie ceea ce indică care va fi forma acestei campanii”.

Anticoruptie.md
15/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii