Detalii noi în dosarul delapidării de fonduri externe destinate refugiaților. Directorul CNA//„Perchezițiile au continuat și astăzi”

Tatiana Gherța
05/05/2023

Dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților au fost pornite în luna februarie, în baza unor sesizări. Funcționarii de la primărie, pe baza semnăturilor false, includeau eronat informația privind distribuirea ajutoarelor pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului. Informația a fost prezentată vineri, 5 mai, în cadrul unei conferințe de presă de directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu. Potrivit acestuia, perchezițiile începute joi la domiciliile funcționarilor de la primărie, care s-au finalizat cu reținerea  pentru 72 de ore a șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca și a unui subaltern de-al său au continuat și vineri, la centrul de plasament temporar pentru refugiați din strada Studenților, mun. Chișinău (CTPR). 

Pe parcursul anului trecut CTPR din str. Studenților a beneficiat de bunuri în sumă totală 100 milioane de lei. Sursa banilor era din contul alocațiilor bugetare, dar și din partrea a 8 ONG-uri internaționale. 

„În urma examinării mijloacelor de probă au apărut bănuieli răzonabile că de la crearea centrului, personalul desemnat pentru activitatea acestuia de comun acord cu funcționari publici din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială au inclus eronat informația privind distribuirea ajutoarelor pe bază de semnături false a bunurilor alimentare și nealimentare necesare pentru traiul refugiaților, exercitând în acest fel acțiuni care de fapt urmăreau interese materiale și, în consecință, delapidând bunuri achiziționate din fonduri externe și ajutoare umanitare”, a speficiat directorul CNA.

În locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator),  saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul CTPR. Anume aceste obiecte au fost găsite în locuința șefului direcției sănătate, spune directorul CNA.

„Perchezițiile au avut loc în 24 de locații, confirmăm că au fost reținut pentru 72 de ore șeful direcției. Sunt mai multe produse depistate nemijlocit la domiciliul lui, un aspirator, cuptor cu microunde, saci de dormit, cutii cu veselă, seturi de produse alimentare”, a specificat Rusu. 

Potrivit directorului CNA, după inventarierea tuturor bunurilor va fi clar câte dintre acestea au ajuns în folosința refugiaților și câte au ajuns ilegal în posesia funcționarilor. Pentru o evaluare complexă și evaluării exacte a pagubelor au fost implicați și specialiști contabili.

Amintim că, joi, 4 mai, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca și un subaltern de-al său au fost reținuți pentru 72 de ore. Funcționarii sunt bănuiți de delapidarea fondurilor externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina. La modul practic, bunurile cumpărate pentru refugiați ar fi fost revândute. 

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați”, declarau procurorii. 

În cadrul perchezițiilor efectuate au fost ridicate documente, înscrieri de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloace bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, dar și mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a acuzat partidul de guvernământ pentru hărțuirea colegilor, în timp ce consilierii PAS din CMC, care au menționat că acuzațiile lui Ceban „sunt pur politice și de victimizare”.

Tatiana Gherța
05/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii