Despăgubiri de 3.600 de euro pentru că nu a fost crezut că nu era beat. Un moldovean, condamnat că a condus în stare de ebrietate, deculpat de instanţa europeană

Anticorupţie.md
05/07/2022
Poză simbol

Un şofer moldovean acuzat de poliţişti şi condamnat de magistraţi că a condus în stare de ebrietate va primi despăgubiri de 3.600 de euro în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Înalta Curte a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil și egalitatea armelor, contrar exigențelor Articolului 6 din Convenție.

Reclamantul Lilian Erhan, în momentul de referință, activa în calitate de conducător auto în cadrul unei organizații de stat. La 3 septembrie 2015, la ora 7 dimineața, în timp ce se deplasa la serviciu, a fost oprit în trafic de către poliția rutieră, care i-a cerut să treacă testul alcoolscopic. Conform rezultatelor testului, care s-a bazat pe analiza aerului expirat, solicitantul ar fi condus sub influența alcoolului.

Reclamantul nu a fost de acord cu rezultatele testului și a cerut să fie însoțit la un spital pentru a da un test de sânge. Cu toate acestea, ofițerii de poliție au refuzat să îl însoțească, invocând că au o chemare urgentă.

În procesul-verbal întocmit de poliție, în locul rezervat semnăturii reclamantului care să confirme că i-au fost comunicate rezultatele testului alcoolscopic, reclamantul a scris cu propria mână că nu este de acord. În locul rezervat pentru obiecțiile persoanelor testate, un ofițer de poliție a scris că reclamantul nu a avut nici o obiecție.

Imediat după incident, reclamantul a mers la un spital unde a fost supus unui test de sânge la ora 08:58. Rezultatele testului de sânge au confirmat că nu a consumat băuturi alcoolice.

La 18 noiembrie 2015, Judecătoria Chişinău l-a găsit vinovat pe reclamant de conducere sub influența alcoolului și l-a amendat cu 3.000 de lei moldovenești (echivalentul a circa 150 euro (EUR)), cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de doi ani.

Pe parcursul procedurii, reclamantul a susținut că nu a fost de acord cu rezultatul testului alcoolscopic. El a subliniat că, potrivit legii, polițiștii sunt obligați să însoțească la spital o persoană care nu este de acord cu rezultatele testului alcoolscopic din teren, pentru a confirma sau infirma rezultatele respective în termen de două ore de la momentul în care acesta a fost testat.

În luarea hotărârii, instanța s-a bazat doar pe rezultatele testului din teren, declarând ca inadmisibile rezultatele testului de sânge. În acest sens, instanța a motivat că, deoarece reclamantul nu a fost însoțit la spital de către un ofițer de poliție, rezultatele testului de sânge nu pot fi admise ca probă.

CEDO nu a găsit motiv să pună sub îndoială faptul că reclamantul a cerut să fie însoțit pentru un test biologic, însă fără succes. Faptul că reclamantul nu a cerut în scris acest lucru, în ochii Curții, este lipsit de importanță deoarece Guvernul nu a indicat nicio prevedere legală sau practică, impunând forma scrisă a unei atare solicitări.

La acest capitol, Curtea a dorit să accentueze că conduita reclamantului care s-a grăbit la spital pentru a verifica alcoolemia în sânge vorbește în favoarea credibilității și intenția sa veritabilă exprimată în nota „Nu sunt de acord”, introdusă în documentele respective.

Anticorupţie.md
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii