Descinderile de la fostul sediu al PDM // O persoană a fost reținută

Julieta Savițchi
03/07/2020

Șeful IT al PDM a fost reținut în urma perchezițiilor efectuate joi la fostul sediu al partidului. Procurorii îl suspectează de apartenență la grupul criminal organizat condus de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, implicat în furtul miliardului. Procurorii au declarat că judecătorii le-au creat impedimente la desfășurarea operațiunii.

Procuratura Generală a precizat că pe lângă persoana reținută au fost ridicate documente și tehnică de calcul. „Acțiunile procesuale au avut loc la fostul sediul al Partidului Democrat din Moldova, în depozitul în care au fost evacuate și stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locație, la domiciliul și în mașina persoanei reținute. Persoana reținută preventiv este șeful departamentului IT al PDM, el fiind bănuit de favorizarea și participarea activă la activitatea organizației criminale organizate, conduse de fostul lider PDM”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În document se precizează că procurorii au efectuat percheziția în lipsa unui mandat, după ce Judecătoria Chișinău, după mai multe amânări, le-a respins demersul, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe.

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar, fapt ce a determinat ca procurorii să intervină imediat, în baza ordonanței emise într-un caz ce nu suferă amânare”, s-au justificat oamenii legii.

Pe de altă parte, avocații lui Plahotniuc susțin că perchezițiile ar reprezenta o reacție de intimidare în legătură cu scandalul ce ține de deputatul Ștefan Gațcan. „Considerăm că aceste acțiuni sunt metode de răfuială politică și răzbunare ca urmare a situație create cu Ștefan Gațcan”, a declarat avocatul Lucian Rogac.

Apărătorul a calificat perchezițiile drept ilegale, argumetând că procurorii PCCOCS nu au prezentat un mandat prin care instanța de judecaă ar fi autorizat acțiunile oamenilor legii.

Amintim că la finele lunii mai PCCCOS a solicitat aplicarea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i intentat nou dosar penal privind frauda bancară. Fostul lider democrat este învinuit de escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal.

În același timp, și în gestiunea Procuraturii Anticorupție se află un dosar în care Plahotniuc a fost învinuit de frauda bancară.

Vladimir Plahotniuc a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM. Ulterior, sucesorul lui Plahotniuc la președenția PDM, Pavel Filip, a anunțat că formațiunea renunță la sediul somptuos din spatele Procuraturii Generale, pe motiv că nu dispune de resurse pentru întreținere.

Julieta Savițchi
03/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii