De nouă luni ANI verifică averea procurorului Ruslan Popov, urmare a unei investigații CIJM

Mariana Colun
15/09/2020

La nouă luni de la inițierea procedurii de control al averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov, inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate încă nu au emis un act de constatare. Într-un răspuns remis de ANI către Centrul de Investigații Jurnalistice se arată că procedura de control încă se află la etapa de acumulare și analizare a materialelor probatorii. 

„Examinarea unui dosar cu privire la controlul averii este mult mai amplu și mai complex, comparativ cu controalele efectuate pe încălcarea altor regimuri juridice. În cadrul controlului averii sunt realizare acțiuni pentru acumularea materialelor probatorii pe toată durata deținerii funcției de către subiectul vizat, în baza cărora inspectorul de integritate poate aprecia și formula argumentativ conținutul actului de constatare, inclusiv decizia finală”, se precizează în răspunsul oferit de ANI.

CIJM a publicat la începutul anului curent două anchete despre averea lui Ruslan Popov și afacerea pe care ar gestiona-o procurorul, dar care este înscrisă pe numele tatălui său, care este pensionar. Ancheta despre averea lui Ruslan Popov menționa despre casa cu trei niveluri, evaluată de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii a trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111.000 de lei. În anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-a donat socrilor un teren pe care aceștia și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018, Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10.000 de euro, iar peste doi ani, 50.000 de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani. Doar că Ion Oprea a decedat câțiva ani în urmă.

A doua zi după publicarea anchetei, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii săi. Pentru că Ruslan Popov insista că averea sa se datorează socrilor originari din satul Utkonosovka, raionul Izmail, din Ucraina, reporterii CIJM au fost în localitatea respectivă unde au constatat că aceștia au dus un trai modest.

După publicarea anchetelor, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, pentru a evita „tălmăciri eronate și aberații”. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, procurorul general a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov. 

De partea cealaltă, reprezentanții ANI precizau că inspectorii de integritate au început verificarea averii lui Ruslan Popov, cu aproape trei săptămâni înainte de solicitarea procurorului general, după ce a fost sesizată către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Ulterior, Ruslan Popov a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova pentru lezarea onoarei și demnității. 

Mariana Colun
15/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii