De ce nu a venit Constantin Botnari la şedinţa de judecată. Explicaţiile avocatului

Julieta Saviţchi
18/01/2022
Agora.md

Fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, ar fi încercat să ajungă la şedinţa de judecată care a avut luni la Chişinău, dar nu a putut din cauza restricţiilor impuse de autorităţile londoneze în legătură cu pandemia de Covid-19. Afirmaţia aparţine avocatei lui Botnari, Iuliana Pascal, care a declarat că va insista ca clientul său să fie investigat în Marea Britanie.

,,Constantin Botnari avea și un bilet de avion pentru cursa Londra-Chișinău, însă a fost în imposibilitate să se deplaseze în legătură cu măsurile COVID-19 instituite în orașul Londra", a precizat avocata, care anterior a solicitat amânarea şedinţei de judecată pentru ca Botnari să facă act de prezenţă.

Deşi susţine că clientul său este gata să se prezinte în faţa instanţei, Iuliana Pascal a depus o sesizare în care solicită ca acesta să fie investigat în Marea Britanie. ,,Am depus o cerere privind numirea unei comisii rogatorii în conformitate cu Codul de Procedură Penală. Clientul meu nu se ascunde de organul de urmărire penală comparativ cu alte persoane publice. Acesta a indicat expres unde se află, a dat publicității numărul său de telefon și e-mailul pe care poate să fie contactat", a adăugat apărătoarea.

Judecătoria Chişinău a eliberat, luni, mandat de arestare şi a dispus anunnţarea în urmărire generală a fostului deputat şi secretar general al PDM, Constantin Botnari. Decizia a fost luată la o zi după ce Botnari a distribuit un mesaj video din Londra că este urmărit ilegal de Interpol pentru că nu există o decizie de judecată.

Arestul preventiv în privinţa lui Constantin Botnari a fost dispus la solicitarea acuzatorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în vederea anunțării lui în căutare internațională, pentru extrădare autorităților de la Chișinău, în scopul continuării investigațiilor într-un dosar penal.

La scurt timp după pronunţarea deciziei, Constantin Botnari a venit cu o reacţie în care a acuzat-o pe Maia Sandu. „Este o decizie ilegală, motivată politic la indicația oponenților mei politici, în special a partidul de guvernământ PAS și anume a Presedintelui țării Maia Sandu. Maia Sandu a încălcat legea și și-a depășit atribuțiile de serviciu la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021 unde a dat indicații directe procurorilor să-mi fie fabricat dosar penal și să fiu anunțat în căutare, lucru care l-a confirmat personal la conferința de presă în aceași zi când a rostit numele meu în acest context”, a declarat fostul fruntaş democrat.

Amintim că la finele anului trecut, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a anunţat că Botnari este învinuit împreună cu Vladimir Plahotniuc de depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.

Ulterior, Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), a menționat că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată de Biroul Interpol de la Lyon, astfel că autoritățile internaționale urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea lui Botnari.

Constantin Botnari este consătean şi prieten din tinereţe cu Vladimir Plahotniuc. În perioada guvernării PDM, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci. Botnari s-a ales cu porecla „borsetka” pentru că ar fi avut grijă de finanţarea partidului şi ar fi dirijat mai multe scheme de spălare de bani şi finanţări ilicite puse la cale de Plahotniuc. În 2019, când PDM s-a retras de la guvernare, Botnari a dispărut din spațiul public, la fel ca prietenul său. Anul trecut, Botnari a vândut imobilul său de lux din apropierea Chişinăului, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o anchetă în 2016.


 

Julieta Saviţchi
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii