Cum au motivat judecătorii CSJ respingerea cererii de revizuire a dosarului în care a fost condamnat Viorel Țopa și cumnatul său

Julieta Savițchi
29/06/2020

Avocații omului de afaceri Viorel Țopa și ai cumnatului său, Răzvan Paveliu, nu au prezentat argumente și probe noi pentru revizuirea dosarului. Astfel au argumentat magistrații Curții Supreme de Justiție refuzul de a admite recursul în anulare depus de apărătorii celor doi oameni de afaceri.

„Colegiul penal conchide că, argumentele formulate în textul recursului în anulare au constituit obiect de examinare în instanța de recurs ordinar, iar decizia atacată nu prezintă deficiențe de motivare, fiind oferite răspunsuri complete la toate criticile aduse, atât în mod separat pentru fiecare argument, cât și prin asimilarea concluziilor instanțelor de fond, care fiind analizate au fost considerate întemeiate”, se arată în hotărârea motivată a CSJ, publicată recent.

Colegiul penal al CSJ a respins și argumentele invocate de apărători că judecătorii care i-au condamnat pe Viorel Țopa și Răzvan Paveliu ar fi fost influențați politic și ar fi admis erori de drept. „În urma analizei materialelor cauzei și a hotărârilor judecătorești contestate, la caz nu a fost constatată existența viciului fundamental sau erorii de drept, ce ar afecta legalitatea hotărârilor judecătorești devenite irevocabile și ar impune intervenția instanței de recurs în anulare, soluția emisă de către instanța de recurs ordinar este întemeiată și motivată”, și-au argumentat decizia magistrații CSJ.

Amintim că în mai 2019, Viorel Țopa a fost condamnat definitiv, pentru spălare de bani, la 15 ani de închisoare. Țopa a fost găsit vinovat de faptul că, în complicitate cu omul de afaceri Paveliu Răzvan, condamnat la opt ani de închisoare, ar fi falsificat semnătura unui partener de afaceri dintr-o companie off-shore pentru a transfera pe conturile de la Victoriabank bani de proveniență dubioasă.

CSJ a respins și cererea de revizuire a lui Viorel Țopa, care în octombrie 2013 a fost condamnat definitiv la opt ani cu executare pentru delapidarea averii străine. Viorel Țopa a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400 de mii de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

CSJ a respins și recursurile în anulare depuse de avocații omului de afaceri Victor Țopa. Apărătorii au solicitat revizuirea a două dosare, cu achitarea clientului lor. În unul dintre dosare, Victor Țopa a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că, în complicitate cu omul de afaceri Vladimir Morari, ar fi deposedat, prin șantaj, trei acționari de la banca comercială Victoriabank de acțiuni în sumă de 31,5 milioane de lei. Sentința a devenit defenitivă în februarie 2013.

Viorel și Victor Țopa se află în Germania, fiind dați în urmărire generală de către organele de drept de la Chișinău, iar statul german a refuzat extrădarea lor. Cei doi pledează în continuare nevinovați și susțin că dosarele le-au fost fabricate, iar ultima șansă rămasă pentru a-și demonstra nevinovăția este CEDO.

Julieta Savițchi
29/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii