Cum a încercat fostul șef-adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, implicat în dosarul Petic, să revină în funcție

Viorica Mija
31/03/2023
Colaj CIJM

La cinci luni distanță din momentul în care a pronunțat încheierea, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a publicat, în data de 28 martie curent, hotărârea integrală în cauza care îl vizează pe fostul șef-adjunct SPIA, din cadrul MAI, Vadim Mînzărari, figurant în dosarul Direcției nr. 5 a Inspectoratului General al Poliției, episodul Petic. Mînzărari a cerut restabilirea în funcție, invocând faptul că a fost presat să pună raportul de demisie pe masa conducerii.

În timpul examinării cauzei, Mînzărari a menționat că „odată cu schimbarea conducerii, i s-a comunicat cu text deschis că urmează să depună o cerere de demisie, deoarece nu se încadrează în echipă”. Totodată, prin intermediul apărătorului său, fostul polițist a mai declarat că „i-au acordat concediu anual de odihnă, de 10 zile, dar cu condiția de a depune raport de eliberarea din funcție”.

Vadim Mînzărari a cerut anularea ordinului din 8 octombrie 2021, repunerea în funcţia deţinută anterior concedierii, dar și achitarea retribuțiilor salariale pentru perioada în care nu a activat.

De altă parte, reprezentantul Ministerului de Interne în proces a menționat că Mînzărari a înaintat raport prin care a solicitat acordarea a 10 zile de concediu de odihnă pentru perioada de activitate a anului 2021, începând cu 28 septembrie 2021, cu ulterioara încetare a raportului de serviciu.

Instanța a constatat că reclamantul nu a utilizat dreptul de a retrage sau anula cererea de demisie pe parcursul a  7 zile calendaristice, conform prevederilor legale, de aceea, în data de 27 octmbrie 2022, a dispus respingerea cererii.

„Se respinge cererea de chemare în judecată depusă de avocatul Ilie Gîlcă, în interesele reclamantului Vadim Mînzărari, împotriva Ministerului Afacerilor Interne (…) privind anularea ordinului, restabilirea în funcția deținută anterior și încasarea salariului, ca neîntemeiată. Hotărârea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani)”, se arată în hotărârea emisă de președintele ședinței,  Vitalii Ciumac.

Vadim Mânzărari și alți cinci angajați ai Inspectoratului Național de Investigații au fost reținuți la începutul lui octombrie, fiind suspectați de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic. Folosindu-se de statutul special, bănuiții ar fi racolat o persoană în vederea denunțării false cu bună ştiinţă și ar fi asistat-o în falsificarea probelor prezentate, cu utilizarea tehnicii speciale.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament.

Reţinerea lui Gheorghe Petic a avut loc la puţin timp după ce acesta a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanții guvernării Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de nouă luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deținuți şi cei condamnați pe viață.

 

Viorica Mija
31/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii