CSJ a respins recursul în anulare pe cazul ex-premierului Vlad Filat. Președintele completului de judecată a avut opinie separată

Mariana Colun
23/12/2020
Foto: ipn.md

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins recursul în anulare depus de avocaţii fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie, împotriva deciziei CSJ din 18 septembrie 2019, prin care a fost respinsă revizuirea dosarului ex-prim-ministrului. Decizia este irevocabilă. Președintele completului de judecată, Vladimir Timofti, a avut în acest caz opinie separată.

CSJ și-a argumentat decizia prin faptul că „nu s-a admis vreun viciu fundamental, care ar fi afectat hotărârile contestate”.

„Cu referile la alegaţiile recurentului, precum că "instanţele inferioare nu s-au expus, sau s-au expus superficial asupra tuturor motivelor invocate în căile de atac, în special ce ţin de modalitatea formării completelor de judecată în cauzele de revizuire, care în speţă ar fi contrar prevederilor art. 33 alin. (3) şi 460 alin. (1) Cod de procedură penale, ce a afectat şi dreptul inculpatului la un proces echitabil", Colegiul penal atestă că sunt inadmisibile, or prin decizia instanţei de recurs ordinar din 18 septembrie 2019, s-a decis inadmisibilitatea recursului ordinar declarat de avocatul Osoianu Tudor în numele condamnatului Filat Vladimir, din motiv că nu îndeplineşte cerinţele de conţinut prevăzute de art. 430 Cod de procedură penală, şi astfel în cadrul recursului în anulare pot fi invocate doar argumente ce ţin de soluţia instanţei de recurs ordinar, iar celelalte motive specificate de recurent în recursul în anulare, ce ţin de soluţiile instanţei de apel şi sentinţei primei instanţe pe fondul cauzei, sunt din start inadmisibile”, au conchis magistrații de la CSJ.

Președintele completului de judecată, magistratul Vladimir Timofti, a subliniat, într-o opinie separată, că nu susţine motivele expuse de colegii săi şi consideră că argumentele invocate „nu relevă o expunere clară şi convingătoare asupra motivelor invocate în recursul în anulare declarat”

„Am semnat cu respect decizia, dar nu am fost de acord cu motivarea soluţiei adoptate şi am propus o altă soluţie: „De admis recursul în anulare declarat de către condamnatul Filat Vladimir, de casat total decizia Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie din 18 septembrie 2019, în cauza penală privindu-l pe Filat Vladimir, cu dispunerea rejudecării cauzei la etapa admisibilității în procedura recursului ordinar la Curtea Supremă de Justiţie”. 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

La 3 decembrie 2019, Filat a fost eliberat din detenție după ce a ispășit patru ani și șase săptămâni din pedeapsă. Eliberarea lui Filat înainte de termen a devenit posibilă după ce Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de de detenție cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție. Codul de Procedură Penală prevede că orice persoană deținută în condiții inumane de detenție este în drept să ceară reducerea termenului de pedeapsă sau despăgubiri financiare. După reducerea termenului de detenție, șeful Penitenciarului nr.13 a solicitat eliberarea condiționată a lui Filat pe motiv că acesta a ispășit două treimi din pedeapsă, iar instanța de judecată a admis demersul.

Mariana Colun
23/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii