Contrabanda cu țigări // PCCOCS a destructurat o grupare care activa în raionul Briceni

Ilie Gulca
05/05/2021
Țigări importate de către firmele controlate de Sheriff

Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au contestat, marți, termenul de 15 zile pentru care a fost plasat în arest unul dintre liderii unei rețele specializate în contrabanda cu țigări deconspirate pe malul Prutului, la Briceni. Potrivit datelor Poliției de Frontieră Române, în 2020, contrabanda cu țigări pe frontiera verde a înregistrat o creștere considerabilă față de 2019.

În noaptea de 29 spre 30 aprilie 2021, PCCOCS, în comun cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, a deconspirat o schemă de contrabandă cu țigări, pe malul râului Prut, în perimetrul satului Șirăuți, raionul Briceni.

În momentul descinderii, figuranții au reușit să părăsească locul faptei cu un microbuz. La fața locului, au fost depistate: 70 de cutii a câte 50 de blocuri de țigări în fiecare de marca Ashima fabricate în China și Ritm – de producție autohtonă. Valoarea acestora ar fi de aproximativ 0,5 milioane de lei.

Au mai fost depistate o barcă din cauciuc gonflabilă cu motor, pompă pentru umflarea bărcii și o vâslă. În cadrul cercetării la fața locului, prin implicarea expertului criminalist, a fost posibilă fixarea urmelor de încălțăminte și de cauciuc lăsate de automobil.

La scurt timp, a fost identificat microbuzul care a fost recunoscut în calitate de corp delict, în scopul posibilei ulterioare confiscări.

Tot noaptea, a fost identificat și reținut pentru 72 de ore unul dintre liderii grupării criminale. După înaintarea învinuirii, procurorii vor solicita mandat de arest pentru un termen de 30 de zile.

Conform legii penale, faptele comise sunt pedepsite cu închisoare de la patru la zece ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 8.000 la 12.000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

O investigație realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova arată că contrabanda cu țigări a crescut în 2020 atât pe frontiera verde, cât și prin intermediul firmelor din Transnistria – Almavis și Tabimport. Aceste două societăți controlate de holdingul Sheriff au rămas recent fără licențele emise de Agenția Servicii Publice de la Chișinău.  Trebuie subliniat că traficul ilegal de țigări pe frontiera verde este infim în raport cu cel prin punctele de frontieră. 

Ilie Gulca
05/05/2021Become a Patron!

Comentarii