„Apărarea are nevoie de timp suplimentar”. Ședința în dosarul Ulanov a fost amânată

Ilie Gulca
13/10/2021
Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov

O altă ședință în cazul deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov, a fost amânată miercuri. De data aceasta, avocații parlamentarului au nevoie de timp suplimentar pentru a face cunoștință cu lista de probe înaintată de procurori.

Potrivit portalului instanțe.md, partea acuzării a prezentat o listă de probe și, drept rezultat, apărarea a solicitat termen pentru a face cunoștință cu lista probelor și cu materialele cauzei penale.

Instanța a admis cererea formulată de apărare din cauza că pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, sunt mai multe cereri formulate de inculpat cu privire la nulitatea mai multor acte procesuale.

În același timp, pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, pe 8 noiembrie, este planificată ședința în cazul Ulanov Denis versus Parlamentul Republicii Moldova – Acţiuni privind controlul legalităţii actelor administrative ale Parlamentului Republicii Moldova.

Deputatul formațiunii Șor, Denis Ulanov, a acționat în judecată Parlamentul Republicii Moldova, solicitând magistraților să verifice legalitatea actului prin care a fost lăsat fără imunitate parlamentară.

„Cererea a fost depusă cu scopul de a prezenta niște dovezi că procurorul general a trecut linia roșie în această procedură. Nu a fost prezentată nicio dovadă pertinentă și legală pentru ridicarea imunității”, a declarat Denis Ulanov pentru Unimedia.info.

Stoianoglo a spus că anume Ulanov a primit procura din partea administratorului companiei Insidown și a deschis acesteia cont la Banca de Economii. „Anume pe aceste conturi au fost transferați banii furați [din BEM]”, a spus procurorul general.

În același timp, ședința în cazul dosarului penal a fost stabilită pentru 23 noiembrie.

Denis Ulanov a rămas fără imunitate pe 22 martie curent. El a fost reținut pentru 72 de ore, după care a fost eliberat, pe 25 martie, sub control judiciar.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, l-a acuzat pe Denis Ulanov de faptul că, „acționând în interesele lui Ilan Șor”, i-a ajutat acestuia să provoace statului pierderi de milioane.

Stoianoglo a spus că anume Ulanov a primit procura din partea administratorului companiei Insidown și a deschis acesteia cont la Banca de Economii. „Anume pe aceste conturi au fost transferați banii furați [din BEM]”, a spus procurorul general.

Pentru a ascunde proveniența ilegală a banilor, compania Insidown a încheiat un contract fictiv cu firma Autonura privind primirea a 14 milioane de dolari. După spusele procurorului general, Ulanov l-a ajutat pe Șor să primească 23,8 milioane de euro și 12,5 milioane de dolari, provocând statului pagube în proporții deosebit de mari.

În august curent, Denis Ulanov a declarat că dosarul penal deschis pe numele său nu reprezintă altceva niște documente despre vânzarea și cumpărarea a celor 38% din acțiunile Victoriabank, pe care Veaceslav Platon le-a vândut companiei Insidown, reprezentată de Ulanov, în calitate de avocat.

„38% din acțiunile vândute ale Victoriabank rămân la cumpărător. Banii primiți – aproximativ 30 de milioane de euro – rămân la vânzător. Responsabil pentru aceste rezultate este avocatul care și-a îndeplinit atribuțiile în conformitate cu cerințele clientului și în strictă conformitate cu legea. Vânzătorul și cumpărătorul nici măcar nu sunt interogați în anchetă și nu sunt implicați”, afirmă deputatul Șor cu referire la Veaceslav Platon și proprietarul Insidown.

Prin urmare, în calitate de avocat, Denis Ulanov a reprezentat compania Insidown, offshore-ul din Cipru, a cumpărat 38% din acțiuni la Victoriabank de la Veaceslav Platon. 

Beneficiar al acestui off-shore a Dr. Fischer Geb. Tabsch Peter Paul. Potrivit unei anchete realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, același personaj figurează ca director și acționar unic al Asia Med Singapore Group PTE LTD, prin care au ajuns în Emiratele Arabe Unite banii obținuți din licitațiile câștigate de Bass Systems. Companiile și persoanele implicate în aceste tranzacții sunt conectate la Vladimir Plahotniuc.

La 16 ianuarie 2018, off-shore-ul cipriot Insidown LTD a vândut 39,20% din acțiunile sale în Victoriabank Băncii Transilvania (România) prin intermediul vehicului investițional, compania VB Investment Holding B.V. (Olanda).

Ilie Gulca
13/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii