Alexandr Stoianoglo ar putea să scape de un dosar, dar nu şi de acuzaţii

Julieta Saviţchi
27/09/2022
CIJM

Completul de judecată condus de magistrata Natalia Patraşcu de la Judecătoria Chişinău a dispus marţi comasarea celui de al doilea dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu un alt dosar care se examinează în instanţă.

Este vorba de dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează divulgarea datelor urmăririi penale şi articolul privind inviolabilitatea vieții personale, pentru că a făcut publice discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

Propunerea a venit din partea avocaţilor lui Stoianoglo. Apărătorii au solicitat ca acest dosar să fie comasat cu dosarul în care clientul lor este învinuit de abuz în serviciu, aflat pe rol de mai multe luni în Judecătoria Chişinău.

Natalia a Patraşcu a dispus transmiterea dosarului pentru comasare, însă decizia definitivă urmează să fie luată de completul de judecată care examinează dosarul pentru abuz în serviciu.

Avocaţii au mai prezentat marţi şi lista probelor apărării. Una din probe o reprezintă un reportaj realizat de ecipa portalului Anticoruptie.md de la prima şedinţă în dosarul respectiv, în care Stoianoglo şi Morari au făcut declaraţii.

Alexandr Stoianoglo a declarat că pledează nevinovat şi că ar fi vorba de un dosar politic. „Nu este o premieră când procurorului general i se intentează ceva. N-o să găsiţi nicio persoană în Republica Moldova învinuită pe aşa articol. Învinuirea care mi se aduce reprezintă un abuz. Este o comandă politică. Eu am prezentat informaţii de interes public. Nu am încălcat nimic. Există legislaţia CEDO, care prevede că funcţionarul public nu are dreptul, dar obligaţia de a prezenta informaţia de interes public”, a declarat Stoianoglo.

Viorel Morari ne-a declarat că învinuirile aduse lui Stoianoglo sunt întemeiate, deşi nu se simte bine în postura de parte vătămată. „Fiind în funcţia de procuror general, nu a fost în drept să răspândească informaţii din telefonul meu personal. Discuţiile pe care le-am avut cu ambasadorul se încadrau perfect în obligaţiunile mele de serviciu. În plus, exista hotărârea Parlamentului că statul este capturat. Ca şef al Procuraturii Anticorupţie, am avut obligaţia să arăt transparenţa instituţiei şi nu este vorba de o influenţă din afară. Eu îmi asum orice discuţie pe care am avut-o şi vă asigur că nu a fost încălcată legea”, ne-a declarat Morari.

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a mai comunicat că a fost recunoscut ca parte civilă în dosarul respectiv şi pretinde de la Alexandr Stoianoglo despăgubiri de 50.000 de lei.

În gestiunea Judecătoriei Chişinău se mai află un dosar penal pe numele procurorului general suspendat, în care este acuzat de abuz în serviciu, precum şi dosarul în care este învinuit de infracţiuni de corupţie la eliberarea din penitenciar a afaceristului Veaceslav Platon.

Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită.


 

Julieta Saviţchi
27/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii