Adrian Nichifor ar fi vrut să mituiască un angajat al ANP pentru a scăpa de închisoare

Ilie Gulca
18/08/2022
Adrian Nichifor

Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, va fi transportat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru a fi cercetat într-o nouă cauză penală după ce a fost denunțat de un angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) că ar fi încercat să-și cumpere libertatea.

„Un om de afaceri din Nisporeni, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, ar fi încercat să-și cumpere libertatea printr-o tentativă de mituire a unui angajat din cadrul ANP. Acesta i-ar fi propus funcționarului 5.000 de euro, dar a fost denunțat la CNA. Cu suportul ANP, au fost efectuate acțiuni de documentare a cazului în incinta penitenciarului, în care era deținut condamnatul, precum și în afara instituției”, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

În procesul de colectare a probelor, continuă sursa citată, au fost documentate mai multe discuții dintre condamnat și denunțător, care atestă tentativa de mituire a funcționarului pentru ca acesta să dea o soluție pozitivă pentru comisia de amnistiere asupra comportamentului condamnatului.

„Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul și-a expus poziția deja în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului”, detaliază sursa citată. 

În 2015, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni.

Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare.

Adrian Nichifor figurează și în alt dosar. Pe 25 noiembrie 2021, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale pe dosarul „7 aprilie” 2009 în urma unei sesizări a deputatului Lilian Carp. Demersul lui Robu are la bază declarațiile finului lui Adrian Nichifor, Boris Sprâncean, precum că în casa nașului său a văzut arme care urmau să fie folosite împotriva protestatarilor.

Ilie Gulca
18/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii