55 de milioane de lei de la Guvern pentru a salva CFM de consecințele dezmățului administrativ

Ilie Gulca
21/04/2021

Membrii Comisiei de anchetă în cazul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să aloce din bugetul de stat subvenții pentru angajații CFM, care nu și-au mai primit salariile de cinci luni. Potrivit estimărilor deputatului Alexandru Slusari, datoriile salariale ale angajaților CFM constituie 164 milioane de lei.

„Datoriile salariale pun în pericol activitatea entității, care poate fi stopată săptămâna viitoare, în urma grevei generale. Evident că întreprinderea nu poate miza pe sprijinul sistemic și consistent al Guvernului cel puțin până în septembrie”, a precizat deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.com.  

În acest context, parlamentarul a propus ca grupul de deputați care investighează situația întreprinderii să se adreseze urgent către Comisia pentru Situații Excepționale cu solicitarea să aloce subvenții angajaților CFM.

„E nevoie de aproximativ 55 de milioane de lei pentru a nu pierde cadrele valoroase ale acestei întreprinderi strategice. Sper foarte mult că inițiativa mea să fie susținută în scurt timp de toți membrii comisiei, cu elaborarea unui mecanism agreat de toți”.

Un raport de audit despre felul în care au fost gestionate resurselor financiare publice și patrimoniul public de către CFM în 2018–2019, efectuat de Curtea de Conturi, arată că întreprinderea a cheltuit, doar în această perioadă, aproape 900.000 de lei pentru alimentarea autoturismelor angajaților și a cumpărat bunuri de peste 50 de milioane de lei care stau abandonate.

„La sfârșitul lui 2020, datoriile creditoare ale CFM erau 459,4 milioane de lei, inclusiv 200 milioane pentru furnizori și combustibili. De asemenea, raportul de conformitate a atestat un supraconsum de carburanți și lubrifianți de circa 403,2 tone și 250,6 tone, respectiv, cu prejudiciu de 10 milioane de lei.”

Ilie Gulca
21/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii