10.000 de lei lunar pentru a scăpa de controale inopinate. CNA a reținut două persoane pentru trafic de influență

Ilie Gulca
21/01/2021

Doi bărbați din municipiul Chișinău au fost reținuți, joi, de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influenţă. Bănuiţii ar fi exercitat presiuni asupra unui agent economic, somându-l să le dea câte 1.000 de lei lunar pentru a-l proteja de eventuale controale şi sancţiuni din partea unor instituții ale statului.

Totul a început anul trecut, potrivit denunțătorului care administrează o cantină de pe strada Uzinelor. „Un fost angajat al unei baze situate pe aceeaşi stradă i-ar fi propus protecție în cazul unor verificări inopinate ale mai multor instituţii de stat. Acesta ar fi susţinut că poate influenţa persoane publice din cadrul Poliţiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului protecție Civilă și Situații Excepționale şi altor organe de control să nu opereze verificări şi să nu aplice sancţiuni în cazul în care vor depista nereguli în administrarea cantinei. Pentru soluţionarea pretinselor probleme, acesta, împreună cu complicele său, ar fi cerut o taxă lunară de protecţie în valoare de 10.000 de lei”,  se precizează într-un comunicat al CNA.

În baza mărturiilor antreprenorului, menționează sursa citată, CNA şi procurorii au pornit o urmărire penală pentru trafic de influenţă. Pe parcursul a trei luni, sub controlul CNA, denunţătorul a transmis bănuiţilor, în tranşe, 27.000 de lei.

Pe 20 ianuarie, în momentul transmiterii ultimei sume de 10.000 de lei, au fost reţinuţi ambii bărbaţi, fiind plasaţi pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 7 ani de puşcărie sau amendă penală.

Ilie Gulca
21/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii