Siguranţa copilului online, în patru paşi

Angela Palancean
21/02/2017
Foto: siguronline.md

Copiii trebuie ghidaţi continuu, astfel ca să înțeleagă și să învețe cum să folosească responsabil Internetul. De acest lucru m-am convins întâi în calitate de mamă, apoi şi în calitate de coordonatoare a portalului www.siguronline.md.

Replica: „Da, vreau să îmi protejez copilul şi online, dar de la ce să încep?”, mi-au adresat-o mulţi părinţi în ultimii ani. Am răspuns de fiecare dată pornind de la îngrijorările relatate de către părinți. Totuşi, pentru că mai există în continuare cei care cred că dacă îi interzic copilului să stea la calculator sau pe Internet au rezolvat problema, ţin să vin cu o alternativă mult mai eficientă.

Este vorba despre patru paşi care vor presupune timp, efort și multă răbdare din partea părinților, dar care, de obicei, dau rezultate atunci când sunt urmaţi.

  1. Familiarizați-vă cu tehnologia
  • Folosiți instrumente online de control parental;
  • Restricționați setările de confidențialitate în browser;
  • Învățați termenii tehnologici dar și jargonul copilului – tânărului internaut.
  1. Monitorizați activitatea online a copilului. Fiţi şi dumneavoatră un internaut activ;
  • Urmăriți-l pe copil pe toate conturile de Social Media; Atenţie, însă, ca acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se „ascundă”. „Împrieteniţi-vă” pe reţelele sociale, apreciaţi-i postările, iar dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi. Spuneţi-i ce vă îngrijorează şi de ce;
  • Interesați-vă cine sunt prietenii virtuali, cu cine și unde copilul merge;
  • Poziționați PC-ul la vedere (sufragerie, bucătărie).
  1. Învățați-l pe copil despre cum să fie responsabil online;
  • Să fie politicos în online, ca și în viaţa reală - la școală, în curte sau la locul de joacă;
  • Să nu spună numele, adresa sau alte date personale străinilor;
  • Să nu răspundă necunoscuților, la fel cum nu vorbește cu oameni străini pe stradă.
  1. Arătați-i că poate avea încredere în dumneavoastră;
  • Dacă se întâmplă ceva rău, nu îl criticați, ascultați-l. Va știi că poate apela ori de câte ori va simți nevoia;
  • Ajutați-l să depășească etapa de rușine și jenă;
  • Spuneți-i cât mai des că aveți încredere în el.

Este de preferat să-i explicați copilului situația înainte de a i se întâmpla ceva. Vorbiţi-i despre cum să navigheze în siguranță online. Întrebaţi-l ce crede despre anumite comportamente, care de altfel se întâmplă şi în viaţa reală, de exemplu hărţuirea.

Pentru mai multe detalii, nu ezitaţi să contactaţi consultantul pe www.siguronline.md.

Angela Palancean
21/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii