În sfârșit, noutăți bune și în Republica Moldova!

Domnica Cemortan
07/02/2017
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Acum câteva zile, am scris pe pagina mea de socializare Facebook despre proiectul de lege din Republica Moldova care a fost deja examinat în ședința plenară a Parlamentului din 16.12.2016 și a trecut în prima lectură. Ca să nu atașez aici modificarea proiectului de Lege privind liberalizarea capitalului despre care am scris, voi tălmăci pe înțelesul tuturor această modificare, asemănătoare cu cea din România pentru care aprope jumătate de milion de oameni au ieșit la protest.

Am numit modificarea legii din România „amnistie criminalilor”, iar cea din Republica Moldova „amnistie hoților” sau „oficializarea furtului miliardului”, despre care, apropo, Moldova deja a uitat.

Ce anume cer cei cinci eroi care luptă pentru țara asta din greu: Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Roman Boțan, Corneliu Padnevici, Igor Vremea? Cei cinci au zis: hai să îi taxăm cu 2% din suma sau valoarea bunurilor pe cei care nu pot să declare sau mai bine zis nu pot justifica de unde au imobile, mașini sau sume de mii de euro în posesia lor și... subiect închis.

De ce oare nu este confiscat imobilul sau mașina care nu o poate declara insul și apoi bunurile să fie vândute la o licitație transparentă și accesibilă pentru toată lumea și astfel banii scoși din vânzare să meargă în bugetul statului? De ce Andrian Candu încearcă să inventeze bicicleta, când ea de fapt deja există?

Sunt încă cetățean al Republicii Moldova și nu sunt de acord cu astfel de legi ce contrazic buna dezvoltare și lupta cu corupția. Astfel de legi nu fac decât să o slăbească. Am început să caut informații și am aflat că avizul partenerilor externi este important încât proiectul să nu mai fie pus în discuție și să treacă în a doua lectură în Parlament. Deci, primul pe lista mea ca importanță a fost FMI.

Sincer să vă spun niciodată nu m-am bucurat mai mult ca acum că FMI poate să aibă un cuvânt important de spus în schimbarea unei legi din Republica Moldova. Și am să recunosc: nu sunt încântată ca străinii să-mi dicteze cum să trăiesc sau ce legi să implementez. Când vine însă Candu cu legi de amniestie pentru hoţi și încearcă și el să modifice proiectul de lege privind liberalizarea capitalului, iar un partener extern are un cuvânt cu o greutate de spus (ținând cont că Republica Moldova le este datoare cu câteva miliarde), atunci eu mulțumesc totuşi și încep să înţeleg anumite jocuri politice din țara mea și mai mult.

Și aşa cum cu una cu două nu mă las, am început să sun, să scriu emailuri, să aflu cât mai multe despre această amnestie pentru hoţi. Am primit un răspuns de la FMI cu sediul la Chişinău într-un termen foarte scurt, pentru care le mulțumesc mult.

„Bună ziua Dna Cemortan,

În ceea ce privește întrebarea pe care ați ridicat-o, poziția noastră oficială este următoarea:

Principiile proiectului de lege privind liberalizarea capitalului apar în contradicție cu obiectivele programului autorităților sprijinite de FMI. În special, legea, în forma sa actuală, slăbește măsurile de combatere a corupției și va împiedica lupta împotriva spălării banilor și a fraudei. Vom continua dialogul cu autoritățile cu privire la modul cel mai bine să reconcilieze această legislație cu obiectivele declarate ale programului.

În ceea ce privește cealaltă componentă, privind colectarea taxelor de impact / parte a legii, ne-am dori să se constate că:

Experiența noastră arată că amnistii fiscale de succes sunt foarte greu de proiectat, și preferăm să se exploreze posibilitățile de îmbunătățire a administrării fiscale ca un instrument pentru a aduce contribuabili mai mulți și o luptă împotriva informalității.

Oficiul FMI în Moldova”

Pe site-ul Parlamentului încă nu apare pe lista pentru a fi votată în a doua lectură această legea a amnestiei pentru hoți și nici în lista de discuții a biroului plenului Parlamentului nu a apărut. Fie cei cinci eroi așteaptă momentul oportun, fie partenerii externi și-au spus cuvântul de a nu susține acest proiect de modificare. De un lucru sunt însă sigură: din păcate, lumea nu va ieşi în stradă la fel ca în România. Și ei asta știu. Nu m-aș mira dacă ar trece neobservat această lege de amnistie a hoţilor, doar dacă FMI va salva poporul leneș moldav încă o dată de proprii noștri politicieni.

Până una alta, hai să mai bem și să dansăm cât președintele Igor Dodon inventează sărbători noi. 

Domnica Cemortan
07/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii