Tehnologiile informaționale, folosite ca metodă de violență domestică

Violeta Gașițoi
10/02/2021

După cum cunoaștem cu toții, în ultimul timp se acorda o mare atenție infracțiunilor cibernetice cum ar fi hacking-ul, furtul de identitate, frauda on-line. Cu toate acestea, s-a acordat și se acordă foarte puțină atenție problemei abuzului facilitat de tehnologii între actualii și foștii parteneri intimi, soți, concubini.

Termenul de violență cibernetică se referă la abuzurile repetate comise de o persoană (abuzatorul) împotriva partenerului său ori fostului său partener prin utilizarea tehnologiilor digitale. Acestea includ o serie de comportamente de control și de constrângere cum ar fi apelurile telefonice amenințătoare, urmărirea cibernetică, urmărirea locației prin intermediul smartphone-urilor, hărțuirea pe rețelele de socializare, plasarea imaginilor intime a partenerilor fără acordul său care este considerată porno-răzbunare.

Încetul cu încetul formele non-fizice de violență domestică comise prin utilizarea tehnologiei a apărut să fie examinată și sancționată de mai multe state din lume.

Un act de violență domestică apare între persoanele care au ori au avut o relație intimă. Relațiile de violență domestică se caracterizează prin control, amenințări și intimidări ale unui partener de către altul. Abuzul poate avea diferite forme după cum urmează, abuzul fizic, sexual, emoțional, psihologic și financiar. Trebuie să înțelegem că violența nu afectează doar victimele ci afectează și copiii acestora indiferent dacă este ori nu îndreptat abuzul spre ei.

Abuzul facilitat de tehnologie este o formă de violență domestică care oferă agresorilor modalități noi și mai extinse de a-și controla, constrânge, urmări și hărțui victimele. Tehnologiile cum ar fi calculatoarele, smartphone-urile și dispozitivele de urmărire permite abuzatorilor să depășească limitele geografice și spațiale care altfel i-ar fi împiedicat să-și contacteze victimele. Aceasta de asemenea permite abuzatorilor să creeze un sentiment de omniprezență și de erodare a sentimentelor de siguranță ale victimei inclusiv după separare. Este important de menționat că femeile sunt supra-reprezentate ca victime pentru unele tipuri de hărțuire severă, în special de hărțuire sexuală online.

Plângerile asupra  violenței domestice cibernetice sunt examinate conform legii ca plângere împotriva violenței domestice cu alte cuvinte nu este o răspundere penală separată deoarece acestea mai mult sunt anexate ca probă la examinarea cazurilor de violență domestică. Practica ne arată că plângeri separate bazate doar pe violența domestică prin intermediul cibernetic nu sunt și aici sunt mai multe motive, unul din ele e faptul că domeniul este puțin cunoscut și înțeles de către societate, este un domeniu nou iar legiuitorul a prevăzut alte sancționări penale la capitolul violență domestică unde toate probele pot fi prezentate și examinate odată cu învinuirile aduse.

În cazurile penale cu privire la violența domestică se invocă  tot mai des  și  violența cibernetică pe lângă mesajele amenințătoare pe care le primesc victimele comportamentul agresorului este însoțit de obicei de alte forme de violență cibernetică cum ar fi spionarea victimelor, abuzul victimelor pe rețelele de socializare, răspândirea de fotografii ori video intime ale victimei fără consimțământul acestora.

Eu personal am avut victime a violenței domestice care pe lângă violența fizică,  psihică  erau urmărite și prin GPS  tot timpul unele au fost supravegheate și prin dispozitive de spionare (spyware). Totodată e bine să cunoaștem că putem fi urmăriți și prin metodele folosite de noi obișnuit cum ar fi găsește-mi telefonul pe iPhone ori prin programe conectate prin cloud dacă acestea sunt eliminate de pe telefon acesta deja nu poate fi detectabil. Aș dori totuși să evidențiez faptul că programele de spionaj au început să fie utilizate tot mai des pentru a facilita violența în familie.

Inițial programele de spionaj (software spyware) au fost create pentru a ajuta părinții să monitorizeze activitățile on-line ale copiilor săi, dar acum este folosit foarte des și de către abuzatori pentru a monitoriza utilizarea actuală ori a fostului partener al acestora. Unele programe (spyware) facilitează înregistrarea cheilor care înregistrează fiecare apăsare de tastă introdusă într-un computer. La fel permite instalatorului să colecteze informații personale precum parole, adrese de e-mail și acces la serviciile bancare de internet ale victimei.  E bine să cunoaștem că tehnologia de tastare la distanță nu necesită acces fizic la dispozitivul tehnologic al unei persoane, deoarece poate fi instalat de la distanță de exemplu prin trimiterea unui e-mail cu software-ul atașat. Odată ce persoana descarcă atașamentul, abuzatorul va putea automat să monitorizeze activitățile on-line ale victimei.

Codul penal al Californiei prevede că nici o persoană sau entitate din California nu are voie să utilizeze un dispozitiv electronic de urmărire pentru a determina locația sau mișcarea unei persoane fără acordul său. Conform codului penal dispozitiv electronic de urmărire înseamnă orice dispozitiv atașat la un vehicul sau la un alt obiect mobil care își dezvăluie locația sau mișcarea prin transmiterea de semnale electronice. Încălcarea legii prevede sancțiuni cât pentru persoanele fizice atât și pentru persoanele juridice care au licență de a instala astfel de programe. Sancțiunile variază în dependență de calificarea infracțiunii.

Pentru a preveni comiterea violenței domestice cibernetice este nevoie de informare, monitorizare și sancționarea abuzatorilor conform legislației în vigoare.

Violeta Gașițoi
2021-02-10 13:01:00

Comentarii