Ce înseamnă hotărârea Curții Constituționale din 30 iunie pentru cetățenii care au primit amenzi de 22.500 de lei în perioada carantinei

Violeta Gașițoi
01/07/2020

Pe data de 30 iunie 2020 Curtea Constituțională a emis decizia sa prin care a declarat neconstituționalitatea art. 76/1 Codul Contravențional RM. În baza acestui articol mai mulți cetățeni au fost amendați în perioada carantinei cu 22.500 de lei (450 UC) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică. Decizia Curții Constituționale va bucura cetățenii care au fost amendați, iar instanțele de judecată au menținut aceste amenzi, deoarece la moment, după declararea neconstituționalității, fiecare poate să solicite instanței de judecată revizuirea cazului său.

Revizuirea deciziei poate fi deschisă în favoarea contravenientului în termen de șase luni conform alin. 1) art. 475, iar conform alin. 2 lit b) Codul Contravențional prevede că revizuirea procesului contravențional poate fi cerută dacă Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea legii aplicată în cauza respectivă. Deci, în situația creată fiecare ar trebui să cunoască că poate să solicite revizuirea cazului său și neapărat trebuie să o facă, deoarece cu regret, din ce am urmărit până acum, au existat multe amenzi abuzive.

Nimeni nu știe cum s-au examinat cauzele în instanța de judecată și dacă agentul constatator a putut demonstra că, contravenienții au pus în pericol sănătatea publică. După emiterea deciziei de către Curtea Constituțională instanțele naționale vor putea individualiza contravenția și vor avea o marjă de apreciere prin care vor putea aplica amenzi contor art. 34 alin. 2 CC (2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unități convenționale, iar persoanelor cu funcție de răspundere – de la 10 la 1.500 de unități convenționale. Pe când amenzile prevăzute de articolul 71 (1) încep de la 450 la 500 de unități convenționale. Aceasta înseamnă că instanțele care au examinat contestațiile cetățenilor nu au putut aplica o amendă mai mică de 450 de unități convenționale.

Articolul 761. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

(1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Violeta Gașițoi
2020-07-01 09:51:00

Comentarii