COLECTIVUL de la Chișinău

Svetlana Dogotaru
11/01/2016
Foto: zdg.md

S-a întâmplat.

După tragedia de la Colectiv s-au făcut controale pe la cluburile din Chișinău, s-au depistat nereguli, s-au sistat activități, parcă s-a facut câte ceva. Au fost analizate chiar și capacitățile serviciilor medicale de a acorda ajutor, în caz de… S-a raportat că există capacitate, deci noi, în Moldova putem sta liniștit, totul este sub control. Vedem că nu mai este chiar așa. Nu putem fi siguri nicăieri. Chiar dacă tu personal ești un om foarte responsabil nu poti fi sigur că și vecinul tău are aceeaşi atitudine. De unde să știi că o dugheană de la parterul blocului nu-și trage o butelie cu gaz la tine sub ferestre sau nu-și montează o instalație făcută de vre-un ”Kulibin” moldovenesc?

Citat preluat din comentariile la postarea unui primar pe o rețea de socializare: „Serviciul de pompieri și alte multe zeci de servicii care verifică zilnic întreprinderile, adică le mulg de bani”.

Foarte mult se discută despre corupție, despre acapararea terenurilor, vânzarea activelor statului la preț de nimic – toate la un loc nu înseamnă nimic față de sănătatea și viața oamenilor. Și cei care participă la procesul de autorizare a amplasării și funcționării unităților de comerț se fac responsabili direct de ceea ce se întâmplă. Degeaba acum încearcă să argumenteze că nu există norme, nu au pârghii, pasează problema de la unii la alții, cu diferite propuneri infantile de genul: să fie interzisă alimentarea cu gaz a buteliilor la stațiile PECO. Semnatarii fărădelegerilor sunt părtași la crimă și cred că somnul nu le este chiar ușor. Eu cred că nu toți au luat bani pentru a semna sau pentru a trece cu vederea prin inacțiune, poate au făcut ce le-a zis șeful, dar asta nu-i absolvă de responsabilitate.

În asemenea cazuri trebuie să fie desfășurate anchete și este deja pornită ancheta penală pe acest caz. Dar chiar autoritățile locale și serviciile responsabile ale statului, oare acestea nu sunt obligate să desfășoare anchete de serviciu, ca să analizeze și să întreprindă măsuri pentru evitarea pe viitor a tragediilor? Ce-i cu lipsa asta totală de responsabilitate și incompetență crasă printre funcționarii autorității publice locale? Se discută, pe bune, că ei n-au treabă cu controlul, că alte servicii nu-și îndeplinesc obligațiile, dar uită că au aprobat regulamente, care prevăd și niște proceduri de eliberare a autorizațiilor de funcționare. Pentru ce se stabilesc asemenea proceduri, ca să mai strângă bani? Doar asta? Cumva se trece cu vederea că autorizațiile se emit cu un anumit sens – să asigure inofensivitatea activității obiectului atât pentru lucrătorii acestui local, cât și pentru clienții acestuia, dar și pentru cei care muncesc sau locuiesc în preajmă. Pentru a demonstra că sediul este pregătit să funcționeze conform destinației atribuite prin autorizația de construcție sau de schimbare a destinației, se prezintă un șir de documente, care, la rândul lor, sunt semnate de către funcționari din alte servicii. Iarăși semnături!!!

Ficare semnătură – o taxă în contul instituției care, de fapt, a devenit singurul sens al acestor hârtii. Orice se coordonează și de fiecare dată se găsesc argumentări, pentru fiecare abatere, care poate fi aprobată prin vreo semnătură. Care-i rostul? Doar acela, că s-a creat o întreagă industrie de coordonări și avizări, profitabilă, dar periculoasă, după cum ne demonstrează incidentele ce au loc.

Am pornit discuția pe FB, unde acum toți se dau cu părerea, unii se indignează, unii se plâng, alții își apără colegii.  Poate că se vor face și în acest domeniu controale, sper să fie așa. Dar alte domenii? Vom aștepta până când, Doamne ferește, va arde un obiect din altă sferă de activitate? Care va fi următorul - vreo casă de locuit, biserică, frizerie?

Cazul trebuie analizat foarte detaliat, cu trasabilitate din momentul construirii/schimbării destinației, până la punerea în funcțiune și perioada de exploatare, totul este important. TOTUL. Persoane implicate în eliberarea de certificate, autorizări, coordonări, proiectare, administrare, control – toți trebuie să fie scoși la lumină și să le fie explicată măsura implicării și a responsabilității. Nu mai puțin important este cum vor fi sancționați acești funcționari. Comunitatea trebuie să cunoască făptașii și să se asigure că vor fi eliminați definitiv din sistem. În primul rând, pentru ca să nu mai poată participa conștient sau inconștient la procese ce pot afecta sănătatea și viața oamenilor și, în al doilea rând, ca să fie un exemplu pentru alții și să fie clar că frauda și prostia nu se tolerează.

Ar fi foarte bine, dacă jurnaliștii de investigație s-ar implica și ar cerceta cazul, ca să se mai pună presiune pe autorități, altfel toți vor ieși basma curată, tot arătând spre imperfecțiunea legislației. Câteva întrebări ce pot fi  preluate de cei care vor să facă lumină:

1.Care autoritate a emis autorizația de funcționare pentru acest obiect?

2. Cum se asigură monitorizarea autorizațiilor emise de către autorități?

3. Cine sunt semnatarii acestei autorizații?

4. Ce documente au fost prezentate pentru emiterea acestei autorizații?

5. Ce documente au fost semnate de către serviciile desconcentrate și cine, concret, le-a semnat?

6. Cine a semnat proiectul la capitolul „siguranța la foc” - proiectantul și verificatorul?

7. A existat sau nu un proiect de schimbare a destinației sau de construire a localului de alimentare publică.

8. Care este cifra de afaceri a întreprinderii și care sunt impozitele achitate în buget?

9. Câte persoane angajate lucrează la întreprindere cu contract de muncă legal?

10. Cum este asigurată la întreprindere întreținerea echipamentelor tehnice și a utilajelor ce prezintă risc?

11. Care sunt rezultatele controalelor efectuate anterior și cine sunt persoanele care au efectuat aceste controale?

12. Cum s-a sesizat ISC și ce măsuri a întreprins după deflagrație?

13. …

... Se poate și chiar trebuie să fie continuată lista întrebărilor. Eu nu sunt specialist în toate domeniile, dar cazul este unul cu consecințe foarte grave și aici chiar societatea trebuie să pună presiune pe autorități să facă investigațiile de rigoare, fiecare pe măsura competenței. Că de altfel, nici nu mai înțeleg pentru ce există atâtea autorități. Domnilor jurnaliști de investigație, poate reușiti dumneavoastră să continuați cercetările, că la noi totul se mozolește și până la urmă toți ies frumoși și pufoși, dar oamenii au de suferit. Aici chiar puteți da o mână de ajutor.

Svetlana Dogotaru
2016-01-11 08:52:00

Comentarii