Procurorul general poate readuce în ședințe deputații? Este cvorum? Se ridică imunități?

Aurelia Peru
08/07/2020

Felicitări pentru noi, alegătorii! Curtea Constituțională ne-a tratat ieri ca pe cetățeni dotați cu inteligență electorală. Cetățeni care au nevoie de timp să asculte ofertele concurenților electorali, să mediteze în cunoștință de cauză, dar să nu fie „goniți” în cabinele de vot și din două mișcări - cu o ștampilă -să aleagă și un președinte și un partid parlamentar. Deci, nu suntem materie brută pentru politicieni.

Este, desigur, și victoria mică a opoziției parlamentare, care din start a respins ideea comasării celor două scrutine. De ce să ocolesc, e vorba de Platforma DA, cei de la PAS au pledat pentru sincronizare. Decizia CC, totuși, nu scurtează drumul spre Casa Guvernului. Dimpotrivă, problema devine mai drastică. Or, absența opoziției la următoarea ședință plenară a Legislativului va fi deja mai dificil de argumentat. Si eu, ca cetățean, mă întreb: dar cât timp deputații pot boicota ședințele? Acest fenomen nu-l găsesc expres statuat nici în Constituție, nici în Regulamentul Parlamentului. Mă tem că va trebui întrebată din nou Curtea Constituțională - „Ce-i de făcut?” Blocajul actual din Parlament are nevoie de o intervenție constituțională. După spectacolul de prost gust cu deputatul (sau ex-deputatul) Gațcan, cred că nimeni nu se va mai aventura sa vină la Biroul Permanent cu cereri de abandonare a fracțiunii.

Nu știu cum alții, dar eu am luat de data asta în serios previziunile președintelui Dodon referitoare la „o săptămână foarte fierbinte”. După decizia CC - deșteaptă decizie - și insistența opoziției parlamentare de a nu accepta asumarea de răspundere, ar trebui să așteptăm o tactică de răspuns din partea guvernanților. Să fie oare aceasta o vizită anunțată a procurorului general Stoianoglo în plenul Parlamentului cu lista deputaților care trebuie să-și piardă imunitatea? Iar cu așa un oaspete, deputații vor fi nevoiți să revină în ședințe. Va fi cvorum. Atunci și premierul ar putea „recidiva” cu „Asumarea”. Pe scurt, e complicat și e timpul jucătorilor iscusiți.

Între timp, partidul Pro Moldova, echipat cu tricouri și măști electorale de glamour (politicieni deprinși să trăiască pe picior larg) lucrează deja în contextul alegerilor prezidențiale, dar cu miză parlamentară. Pare-se, pe ei îi deranjează mai puțin dacă va pica sau ba Guvernul Chicu. Pentru că nu au niciun câștig din asta. Poate doar să compătimească cetățenii că nu au avut noroc de un Guvern BUN.

Aurelia Peru
2020-07-08 20:43:00

Comentarii