Pandemia – Biserica – Soft-power: și din nou episcopul Marchel

Aurelia Peru
18/05/2020

Fenomenul pandemiei generate de coronavirus aduce noi abordări în contextul globalizării și a resurselor Soft Power, clasificate în trei mari grupe: cultură, valori politice şi politici publice. Însuși autorul conceptului de „soft power”, Joseph Nye, este de părere că religia, biserica reprezintă o importantă resursă de Soft Power. Și politicienii (mai cu seamă, cei de-ai casei) știu: cu cât o religie este mai prezentă în rândul poporului, cu atât ea are mai mare importanță în procesul de persuadare aplicat de putere și pentru marketingul politic.

Dintre cele trei mari laturi ale creștinismului, cel mai mult se apropie de globalism Biserica Romano-Catolică. Celelalte două - Protestantismul și Creștinismul ortodox - nu sunt atât de trans-naționale. Samule Huntington, în Ciocnirea civilizațiilor, afirmă că Biserica catolică și Doctrina Socială a ei a fost cea mai puternică forță instituțională la sfârșitul secolului al XX-lea, care a favorizat democrația în întreaga lume. Huntington vede aici contribuția centrală a Papei de la Roma Ioan Paul al II-lea, care a reușit să îndulcească secularismul acerb și să redimensioneze Biserica Catolică în ochii umanității. De remarcat că Biserica ortodoxă Rusă, alături de Biserica sârbă, este una dintre cele mai frecvente, care luptă împotriva globalizării, aceasta fiind o provocare pentru bisericile ortodoxe datorită caracterului naționalist al acestora. Anume bisericile sunt considerate păstrătoarele autentice ale culturii creștine, pe care trebuie să o apere în fața globalizării. (Nu întâmplător liderul de la Kremlin a folosit cu exces de zel Biserica în campania prezidențială din 2018.)

În acest context capătă explicație argumentativă Adresarea episcopului de Bălți și Fălești Marchel – în perioada pandemiei COVID-19 (din 16.05.2020) despre „globaliștii sataniști”, care, potrivit feței bisericești, au și născocit coronavirusul pentru ca mai apoi să vaccineze populația cu cip-uri: „În felul acesta se instalează dictatura controlului asupra conștiinței, deplasării, acțiunilor”; „ne urmăresc ce facem prin sateliți, antene”; „Sunt regulile noi impuse de sataniștii globaliști. Iar Vaccinul „de rigoare” împotriva COVID-19 nu-i tratament, dar pericolul mare pentru „pagubirea sufletului creștin”. Fugiți de ea! Acesta este punctul final al globaliștilor, pentru care au născocit coronavirusul”; „Vaccinul este capcana globaliștilor, care ne va lipsi de libertatea primită de la Dumnzeu”.

Criza pandemică este și va fi folosită în continuare pentru manipulare în masă. Necunoașterea, incertitudinea față de instituțiile puterii, față de actorii politici, inflația de știri false ne aruncă într-un alt val și o altă criză - cea de INFODEMIE, o noțiune lansată la începutul lunii februarie de către Organizația Mondială a Sănătății.

Aurelia Peru
2020-05-18 18:33:00

Comentarii