Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu: miză sau risc pentru Platforma DA?

Aurelia Peru
16/07/2020

Prima întrebare pe care mi-o pun este ce a determinat-o pe Maia Sandu să schimbe subit macazul și să declare că PAS semnează moțiunea de cenzură. Până adineaori dânsa argumenta tergiversarea acestei decizii prin insuficiența de voturi. Iată că azi, după ce, întâi, îl numește pe Igor Dodon „un mincinos, un hoț, un incompetent”, anunță presa că semnează moțiunea alături de colegii din Platforma DA.

Argumentul că nu sunt 51 de voturi a fost eliminat de retorică și contextul a fost unul strict de campanie prezidențială. Pe fundalul moțiunii de cenzură, apare el, dușmanul – Igor Dodon. PAS nu a mai amintit de matematica votului. Nu știu ce - meditațiile scandaloase pe social media ale unionistului Octavian Țîcu sau calculele proprii ale staff-ului că se privesc nu prea estetic în ipostază de frână a unei importante decizii politice, dar gheața s-a spart. Platforma DA a adus toți ACUM–iștii, temporar, Acasă.

Așadar, de două luni agenda media include subiectul demiterii guvernului Chicu, pe care opoziția îl consideră incapabil să gestioneze criza pandemică, precum și celelalte derapaje aferente. După ce șeful Executivului, Ion Chicu, i-a catalogat pe inițiatorii moțiunii ca fiind „niște zăpăciți”, un tratament lingvistic cu care ne-am obișnuit deja, iată că așa-zișii „zăpăciți” sunt mai mulți decât credea dl Chicu. Deci, o primă victorie Platforma DA a obținut-o, inclusiv asigurarea vizibilității mediatice și sporirea punctajului în sondajele pre-electorale.

A doua întrebare. Este, într-adevăr, Platforma DA pregătită să preia guvernarea, acum? Dacă a fost o strategie pre-electorală, după cum consideră unii analiști, atunci a fost o strategie bine gândită.

Desigur, demararea campaniei prezidențiale cu un guvern pe cât de criticat, pe atât de politizat, un „agent electoral” al președintelui Dodon, este un pericol enorm pentru oponenții dreptei politice. Resursa administrativă și fraudarea votului vor rămâne a fi instrumentele electorale principale ale guvernării. Opoziția deja bate alarma.

Întrebarea a treia. Cum iese din „zăpăceală” fracțiunea PDM? Declarația de astăzi a președintelui PDM, Pavel Filip, de asemenea, lasă loc de interpretări – „PDM este deschis pentru discuții cu PAS, Platforma DA și PSRM”, adică nu scoate categoric din scenariu demiterea Guvernului. Probabil, și democrații vor să revină în albia lor electorală tradițională. Altminteri, cum să-și lanseze propriul candidat în prezidențiale? Dar, cel mai important, că după ce guvernul Chicu a promovat cele patru legi sociale prin asumare de răspundere, toate partidele parlamentare se pot bucura de acest lucru - și cele din opoziție, și cele de la guvernare. Deci, cum spuneam și anterior, dacă cade Chicu, cade în picioare, în schimb candidatul Igor Dodon pierde resursa administrativă, adică cărarea spre victorie.

Instalarea unui guvern pe timp de criză constituie desigur un risc enorm atât pentru Platforma DA, cât și pentru potențialii votanți. Dacă guvernul ulterior nu va oferi în termeni rezonabili schimbări tangibile pentru populație, nu va asigura context democratic pentru alegerile prezidențiale, atunci cei care îi vor acorda sprijin legitimității riscă să piardă credibilitatea și să-și șifoneze imaginea în contextul alegerilor prezidențiale.

Iar dacă moțiunea de cenzură nu va fi susținută de minimum 51 de deputați, atunci, pur și simplu, fiecare dintre actorii politici implicați în acest scenariu își menține rolul, dar cu un profil mai pronunțat.

P.S. Ar putea oare Dumitru Diacov să condiționeze votul prin negocierea a 1-2 portofolii în Guvernul Platformei DA? Și ar accepta oare Platforma așa compromisuri?

Totul este ipoteză.

Aurelia Peru
2020-07-16 16:23:00

Comentarii