În politica moldovenească lipsește regele Solomon

Aurelia Peru
01/06/2020

După ce vreo lună de zile opoziția a provocat electoratul, aflat în anxietate pandemică, invocând o iminentă schimbare de guvern, iată că retorica brusc se schimbă. Chipurile, e simplu de răsturnat în groapa istoriei câțiva miniștri ratați, dar e mult mai complicat de legitimat un guvern succesor! Un alt argument suna că actualul guvern trebuie menținut până se va epuiza integral, demonstrându-și incapacitatea de a gestiona criza și perioada post-criză pandemică.

Nimic mai periculos pentru un popor decât egoismul politic atunci, când nu este cazul. Epuizarea unui guvern ineficient se produce paralel cu pauperizarea unui popor, cu compromiterea economiei, agriculturii, a relațiilor diplomatice și a imaginii de țară.

Noi vom aștepta. Asta este soarta electoratului pasiv sau a celui profund manipulat cu mituri politice. Și în aceste circumstanțe devine atât de relevantă legenda biblică despre judecata lui Solomon în cazul celor două mame care disputau un copil. „Aduceți sabia, spuse înțeleptul rege, și tăiați copilul în jumătate. Una pentru o mamă și cealaltă pentru alta.” Atunci adevărata mama a renunțat la copil pentru a-i păstra viața, iar Solomon a decis cui să dea copilul.

Vom avea oare ocazia și noi, moldovenii, ca în aceste timpuri grele, să avem la conducere o Mamă biblică? Așa ca atunci, când actul guvernării eșuează, să cedeze – fără judecată - pupitrul Puterii celor mai performanți, mai onești, mai grijulii.

Aurelia Peru
2020-06-01 10:40:00

Comentarii