FEMEILE FRUMOASE PLEACĂ FRUMOS… sau Până la alegerile prezidențiale, în Republica Moldova, ar putea fi legitimat un alt guvern

Aurelia Peru
01/05/2020

Predictibil (pentru mine), puțin tardiv, dar oricum la moment potrivit, încă o evadare de elită din tabără PD. Iată că fosta ministră a Sănătății, democrata Ruxanda Glavan sparge tăcerea, dar și rândurile fracțiunii PD. 22-1(!); 58-1 (!).

Deci, au rămas 57 de suporteri ai Cabinetului Chicu. În unele staff-uri începe numărătoarea inversă. Între timp, Pavel Filip pierde cei mai vocali și mai neastâmpărați deputați democrați. Timpurile s-au schimbat. Televiziunile au sponsori, adică patroni, presa scrisă falimentează, iar video-blogging-ul (vlogging-ul) capătă amploare. Fenomenul apărut în SUA la finele lui 2000, înnebunește actualmente politicienii moldoveni. Printre aceștia - și liderul grupului „Pro-Moldova” și mai proaspăt, dna Glavan. Iată că nu mi-l imaginezi într-o sesiune de vlogging nici pe dl Diacov, nici pe dl Filip. În fine, lăsăm de o parte materia de comunicare!

Politic vorbind, orice criză are două finalități – fie consolidarea în jurul puterii și susținerea ei, fie compromiterea și retragerea susținerii. Ceea ce se conturează la moment, cred, vizează mai curând versiunea a doua. Ieșirea din perioada de stare de urgență ar putea să se soldeze cu un guvern extenuat, compromis și lipsit de susținere parlamentară. Indiscutabil, se va produce nu fără ca cineva să tragă de sfori. Sinergia în jocurile politice este mai importantă ca în orice alt domeniu.

Observăm, astfel, o convergență de opțiuni ale formațiunilor politice din opoziția parlamentară (și extraparlamentară). Astăzi, pentru prima dată, liderul PPDA, Andrei Năstase, este invitatul ediției speciale „În centrul atenției” de la Publika TV (?!) De dimineață, liderul „Pro Moldova” a fost invitatul unei alte emisiuni la Publika TV. Presupunem doar că nu s-a schimbat sponsorul principal, dar, evident, se revizuiește ad-hoc politica editorială. Lucru demonstrat: în politică nu există prieteni și dușmani permanenți, în politică există interese comune de conjunctură. Așa cum nimeni încă nu l-a combătut pe W.Churchill despre paradigma democratică (cea mai proastă formă de guvernare, dar nimic mai bun nu a fost descoperit); la fel și N. Machiawelli rămâne necombătut: scopul scuză mijloacele.

Scopul opoziției actuale - foarte neomogene, cu diversitate doctrinară și intelectuală – îl constituie identificarea unui candidat pentru prezidențiale, capabil să-l devanseze pe Igor Dodon. De asta, electoratul pro-european va ierta multe (nu deschid paranteze), precum multe își vor ierta reciproc înșiși actorii politici. De exemplu, nu exclud faptul că Andrian Candu l-ar vota pe Andrei Năstase la prezidențiale. Proaspăt formata „Pro-Moldova” este super-activă, dar nu va reuși să-și „împingă” propriul candidat, mai cu seamă că partidul nici nu a fost încă înregistrat la Ministerul Justiției. După plecarea lui V. Plahotniuc - de jure (cred eu) - din politica moldovenească, metafora cu „merele otrăvite” nu mai are relevanță. Se va accepta orice sprijin electoral.

Și noi, la rândul nostru, alegătorii, spectatorii vârfului de aisberg al tulburei politici moldovenești, ne vom impune să credem că toți cei care pleacă de la Filip/Diacov la Candu o fac din interese de țară, în spiritul unor principii și valori, în niciun caz nu din interese personale.

Pe scurt. Până la alegerile prezidențiale, în Republica Moldova ar putea fi legitimat un alt guvern. Mișcările de ultimă oră conduc tactic spre această supoziție. Retrospectiva: fisura în PD și apariția grupului parlamentar „Pro Moldova” ca o primă cărămidă retrasă din temelia alianței PSRM-PD; reîmprospătarea scandalului „Bahamas” cu implicare familiei de elită; enigmele creditului rusesc; și recentele declarații (electorale) ale fostului șef al Procuraturii Anticorupție, V. Moraru despre cele 1,5 milioane de euro din „traista lui Șor” destinate viitorului președinte de țară. Nimic nu este sporadic, ocazional. Totodată, în politică însă, toate ipotezele au nevoie de un anumit context. Altminteri, scenariile pot varia.

TRĂIASCĂ 1 MAI!

P.S. O întrebare „nevinovată” către cei ce gestionează criza pandemică: Câte măști-respiratoare model FFP3 au fost puse la dispoziția medicilor în momentul declarării stării de urgență, chiar și acum? Asta pentru a nu ofensa lucrătorii medicali că nu știu să se folosească de echipamente.

Aurelia Peru
2020-05-01 17:14:00

Comentarii