DE CE URSUL NU ARE COADĂ? Și de ce președintele Dodon ar supăra intelectualitatea?

Aurelia Peru
20/08/2020
Igor Dodon via Facebook

Am avut îndrăzneala – nu zic imprudența - să constat că problema fermierilor a devenit „o nadă” apetisantă pentru actorii politici, care râvnesc cel mai securizat fotoliu din instituția prezidențială.

Întrebarea mea retorică suna astfel: „Cine a furat campania ?” Ca, ulterior, să fiu citată în titluri de genul: „Aurelia Peru: Maia Sandu a furat sloganul…”

Dragi prieteni, sunt discipola școlii vechi – cum e la modă acum - „old school”, dar, scuzați, fără Harvard. Dacă place - doar o diplomă cu mențiune la USM. Eu prefer implicitul în defavoarea brutalității verbale. De asta, vă rog, dragi prieteni, nu „construiți” titluri comerciale din postările mele.

Da, sloganul de campanie este important din punct de vedere a poziționării actorilor politici în mentalul electoratului. Deocamdată, prezidențiabilii din toamnă nu-și divulgă sloganul. Nici Codul electoral nu le permite. Suntem în așa-numitul „val zero” (polittehnologii mă înțeleg). Iar ceea ce vedeți, auziți în mitinguri de protest sunt doar lozinci de moment. De exemplu:„Învingem hoția! Oprim sărăcia!” Or, nu cred că acest îndemn poate servi drept slogan de campanie. Pentru că sloganul nu este vers, nu trebuie să „împuște” rimă doar. Sloganul este o sinteză a: (1) doctrinei, a (2) poziționării liderului și a (3) problemei de stringență în societate. Complicat! Tocmai de asta, politicienii deștepți invită specialiști în PR și, NEAPĂRAT, au răbdare. Pentru că ceea ce semeni astăzi, nu dă recolte a doua zi!!! - nici în agricultură, nici în PR politic. De asta miopii „nu văd lucrul”.

Citesc pe social media că președintele Dodon a plecat la odihnă în Turcia. Fiți de cord! Noi toți merităm o scăldătoare bună în Mare - fie ea Neagră, Mediterană, Egee, Roșie.Dar, poporul, departe de ideea monarhismului constituțional, iubește liderii modești „unul ca noi, dintre noi”. Așa spune regula PR- ului politic.

Iată de ce văd 3 erori majore ale președintelui Dodon:

1. Vacanțele de lux ale familiei prezidențiale, care sunt o ofensă la adresa moldovenilor SĂRACI tare.

2. Două vile de stat – cea de la Condrița și cea de la Holercani. Dacă ar schimba statutul uneia din ele – cea de la Holercani, de pe malul Nistrului, care ar putea fi reprofilată, de exemplu, ca tabără de odihnă pentru copiii dotați – ar fi „o bombă de PR electoral, dl Președinte!”. Ați reduce astfel și cheltuielile de 35 de milioane ale instituției prezidențiale.

Sunt sigură că mulți conștientizează faptul că aceste vile nu sunt altceva decât o mumificare a trecutului sovietic, a vieții „azartate” a birocraților sovietici. Dar de ce nu se pune punct acestui capitol din altă viață, din alt secol, din alt regim? E bine,da? E confortabil, da? Adevărat se spune că noua elită politică, care o schimbă pe precedenta, inclusiv pe cale revoluționară, începe – mai devreme sau mai târziu - să o mimeze. Iată numai nu știu dacă Ivan Ivanovici Bodiu tot avea castraveți la Condrița?

3. Opțiunea (nu zic insistența, mă tem) pentru un regim prezidențial. Nu e bună treaba, dle Președinte. „Sindromul Belarus”, sper, va tempera lucrul Comisiei instituite recent pentru reforma constituțională. Europa modernă iubește regimurile parlamentare sau semiprezidențiale. Prezidențialismul în republicile ex-sovietice renaște autoritarismul! Vă trebuie? Sunteți un președinte tânăr, totuși. Reorientați-vă spre valori occidentale, nu neapărat cele care afectează familia clasică.Și mie îmi place doctrina conservatoare.

În fine, e târziu. Vreau ca mesajul meu să fie citit, dimineața, cu suficientă înțelegere și nu mai vreau titluri manipulatoare. Nu mă implicați, vă rog, în războaie politice. Eu sunt PR-ist după codul lui Edvard Bernays . Deci, eu nu mint. Pot doar să ofer recomandări.

/Replică „prietenilor” mei nevăzuți/

Aurelia Peru
2020-08-20 08:59:00

Comentarii